Annons
Konflikten mellan renbete och gruvnäring är ibland väldigt tydlig.
Konflikten mellan renbete och gruvnäring är ibland väldigt tydlig. Foto: Lars-Gunnar Gustafsson/ IBL

”Förödande” – konflikten paralyserar regeringen

Kokande missnöje inom industrin. Sylvass FN-kritik. Och en regering som på grund av motstridiga viljor är helt handlingsförlamad – allt av rädsla för det politiska pris ett beslut kan medföra. Nu ligger flera akuta frågor på regeringens bord, omöjliga att undvika. Det här är första delen i SvD:s granskning av Sveriges i dag kanske mest känsliga konflikt.

Uppdaterad
Publicerad

Genève den 3 maj 2018. Gün Kut är en 61-årig man med vitt stubbat hår. Han harklar sig, tittar på den svenska regeringsdelegationen som är på plats i FN:s rasdiskrimineringskommitté. Som vanligt är inget statsråd närvarande när Sverige ska förhöras. Senast var 2013 och precis som då ska Sverige nu få skarp kritik för att inte följa mänskliga rättigheter mot urfolket samerna. Gün Kuts röst är otålig.

– Alla vet vad som är problemet: Ni vet det. Vi vet det. Men nu måste ni göra något åt det. Släpp sargen, allvarligt talat – släpp sargen!

Källa gränser renbetesmark: Sametinget.

Bild 1 av 7

Här är en kommande gruva i Kallak utanför Jokkmokk planerad att öppna.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 2 av 7

Protesterna mot gruvbrytning har varit många, här är det det brittiska gruvbolaget Beowulfs planer på att provbryta malm i Kallak utanför Jokkmokk 2013 som det demonstreras emot.

Foto: TT Bild 3 av 7

Anna Skarin, forskare på SLU.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 4 av 7
Foto: Alexander Rauscher Bild 5 av 7

Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 6 av 7

 Joel Dahlberg, Emma-Sofia Olsson och Jonas Fröberg.

Bild 7 av 7