X
Annons
X

Lokko: Vi var ju båda så roliga att dricka vin med

Möt en av Sveriges mest omstridda politiker i modern tid, om hur man tar sig ur ett alkoholmissbruk och om maffiamedlemmen som försörjer familjen genom tortyr och mord. Här är för våra inloggade läsare de tio mest lästa reportagen på Svenska Dagbladets sajt under årets första månad.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 1

Del 1 av 10

”Jag var alkoholist innan jag ens drack första gången”

undefined
Foto: Staffan Löwstedt

Andres Lokko tog sig ur alkoholismen, men valde att ligga lågt med sina erfarenheter. Rebecka Åhlund gjorde tvärtom och skrev boken Jag som var så rolig att dricka vin med: rapport från ett år som nykter alkoholist" – om omgivningens dömande blickar och om att självmedicinera ångest med alkohol.

I reportaget möts de båda journalisterna i ett samtal om AA, andlighet, omgivningens dömande blickar och rätten att vara tråkig.

Läs artikeln här.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Allis Nettréus Bild 1 av 1

Del 2 av 10

Fyndet chockade forskarna – nu börjar världen tro dem

undefined
Foto: Allis Nettréus

Tusentals människor i norska Bergen drabbades plötsligt av smärtsamma magbesvär. Nu har ett unikt forskningsprojekt visat en koppling mellan akut magsjuka och den kroniska tarmsjukdomen IBS. Dessutom kan sjukdomen ligga bakom kronisk trötthet och psykisk ohälsa.

– Vår forskning visar på en biologisk förklaring som tidigare uppmärksammats mycket lite. Med tanke på hur vanligt det är med magsjuka är jag rädd för att det kan finnas betydande mörkertal, säger forskningsledaren Guri Rørtveit i journalisten Henrik Ennarts reportage.

Läs artikeln här.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Familjen Georgsson Heinwall.

Foto: Allis Nettréus Bild 1 av 1

Del 3 av 10

”Jag är livrädd för att barnen ska ta sina liv”

Familjen Georgsson Heinwall.
Familjen Georgsson Heinwall. Foto: Allis Nettréus

Ett par skor som står fel i hallen kan räcka för att helvetet ska braka loss.

På en hundradels sekund blir en skitsak världens största grej – och det kan ta timmar innan det lugnar ner sig.

– Jag ser mig själv som en kaospilot. BUP borde vara vårt stöd, men de finns ju inte till för oss, säger Kim Georgsson Heinwall.

Den krisande barn- och ungdomspsykiatrin gör att familjer hamnar i kläm. En utredning visar att BUP i Kronoberg är sämst i landet och inte levererar en god och patientsäker vård.

Möt familjen Georgsson Heinwall, som kämpar för att hålla kaoset borta.

Läs artikeln här.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

Del 4 av 10

Hyllade lärarens upptäckt: hade gjort det mesta fel

undefined
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Craig Barton var en lyckad lärare. Trodde han. Ända tills han började titta på vad forskningen sa om hjärnan och inlärning.

– Jag var också tvungen att erkänna att mina elever hade kunnat göra mycket bättre ifrån sig, säger han.

I en serie om lärande berättar Craig Barton hur han gör för att undervisa utifrån hur hjärnan faktiskt fungerar, varför hans elever nu har prov tre gånger i veckan – och varför lektioner inte behöver vara roliga.

Läs artikeln här.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Illustration: Moa Hoff

Bild 1 av 1

Del 5 av 10

”I ensamheten med barnen väcks min största skräck”

Illustration: Moa Hoff
Illustration: Moa Hoff

Barndomsvännen som förut alltid fanns där, den före detta kollegan och studiekompisen. Varför försvann de ur livet? Hur blev det så? Är åren som nybliven mamma de ensammaste i livet? Blir man isolerad av att skaffa familj?

SvD:s Madelaine Levy undersöker varför hon som mamma känner en stark ensamhet. Varför hon upplever att föräldraskapet skurit av henne från omvärlden. Och vad begreppet "äktenskapets fångenskap" innebär.

Läs artikeln här.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Stefan Tell och Alamy/IBL Bild 1 av 1

Del 6 av 10

Fetmaforskare: Räkna kalorier fungerar inte

undefined
Foto: Stefan Tell och Alamy/IBL

Det är dags att kassera traditionella uppfattningar om viktminskning. Det hävdar en av Sveriges främsta fetmaforskare, Erik Hemmingson.

Varför vinner hungerhormonerna mot mättnadshormonerna? Hur uppnår man den vikt och kropp man eftersträvar? Enligt Hemmingson är inte nyckeln banting och självspäkning – utan motsatsen.

Läs artikeln här.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Del 7 av 10

”Litteraturen blev mitt dropp när Linnea hade sitt”

undefined
Foto: Lars Pehrson

Sexåriga Linnea dog på terminens första skoldag.

När Linnea drabbades av en aggressiv hjärncancer 2016, vände sig mamma Giedre Nordströms till litteraturen – och Twitter. Hon skrev om familjens sorg, med poesin som redskap.

– Genom att vara så öppen med det totala mörkret har jag också visat att det finns skönhet i världen, berättar Giedre Nordström i SvD:s reportage.

Läs intervjun där hon berättar om sorgen, mörkret och döden – men också om litteraturen och skönheten.

Läs artikeln här.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Del 8 av 10

Annie Lööf: ”Jag är lika besviken på M och KD”

undefined
Foto: Lars Pehrson

Hon är en av vår tids mest omstridda politiker. Efter en 131 dagar lång regeringsbildning fick hon till slut lyssna på hur en socialdemokratisk partiordförande i riksdagen läste upp en regeringsförklaring fylld med så liberal politik att inte ens Fredrik Reinfeldt skulle velat genomföra den.

Hur håller man ihop ett regeringsunderlag när det saknas ett gemensamt politiskt projekt? Hur orolig är hon för att M och KD ska närma sig SD? Och hur ska hon försöka bli Sveriges Emmanuel Macron?

Läs intervjun här.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Diario Cambio/AP och Omar Contreras/IBL Bild 1 av 1

Del 9 av 10

Oljekrigaren: Man avslutar med ett skott i huvudet

undefined
Foto: Diario Cambio/AP och Omar Contreras/IBL

Det är världens dödligaste konflikt efter Syrien. En våldsspiral som under de senaste tio åren har kostat minst 200 000 människor livet. Hela tiden hittas nya lik.

Maffiagrupper kontrollerar stora delar av världens fjortonde största land, Mexiko. Efter droghandeln är oljestölder den nya miljardindustrin.

Följ med bakom kulisserna och möt en av oljekrigarna.

Läs artikeln här.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Del 10 av 10

Influencern: Självmord att ha lägenheten kvar på Hemnet

undefined
Foto: Tomas Oneborg

När influencern Malin "Mogi" Richardson skulle sälja sin nyrenoverade lägenheten på Östermalm fick hon inte ett enda bud. Varför? "Ett topprenoverat objekt på Östermalm. Det ska inte vara några konstigheter", säger hon själv. Men när utbudet är stort kan turbulensen på bomarknaden slå även mot det segment som annars är immunt mot konjunktursvängningar.

Hör henne berätta om oron och ovissheten – i en värld där ett förändrat ränteavdrag, en höjd bolåneränta, eller en liten svängning i konjunkturen kan få livsavgörande konsekvenser.

Läs artikeln här.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X