Annons

Lokko: Vi var ju båda så roliga att dricka vin med

Andres Lokko och Rebecka Åhlund.
Andres Lokko och Rebecka Åhlund. Foto: Staffan Löwstedt

Tio mest lästa reportagen på SvD.se i januari: Har du läst om Sveriges mest omstridda politiker, om hur man tar sig ur ett alkoholmissbruk och om maffiatorpeden som försörjer familjen genom mord?

Uppdaterad
Publicerad
Foto: Staffan Löwstedt

”Jag var alkoholist innan jag ens drack första gången”

Andres Lokko tog sig ur alkoholismen, men valde att ligga lågt med sina erfarenheter. Rebecka Åhlund gjorde tvärtom och skrev boken Jag som var så rolig att dricka vin med: rapport från ett år som nykter alkoholist” – om omgivningens dömande blickar och om att självmedicinera ångest med alkohol.

I reportaget möts de båda journalisterna i ett samtal om AA, andlighet, omgivningens dömande blickar och rätten att vara tråkig.

Läs artikeln här.

Annons

 

Foto: Allis Nettréus

Fyndet chockade forskarna – nu börjar världen tro dem

Tusentals människor i norska Bergen drabbades plötsligt av magsmärtor. Nu har ett unikt forskningsprojekt kopplat akut magsjuka till kroniska tarmsjukdomen IBS. Dessutom kan sjukdomen ligga bakom kronisk trötthet och psykisk ohälsa.

– Vår forskning visar på en biologisk förklaring som tidigare uppmärksammats mycket lite. Med tanke på hur vanligt det är med magsjuka är jag rädd för att det finns betydande mörkertal, säger forskningsledaren Guri Rørtveit.

Läs artikeln här.

 

Familjen Georgsson Heinwall.
Familjen Georgsson Heinwall. Foto: Allis Nettréus

”Jag är livrädd för att barnen ska ta sina liv”

Ett par skor som står fel i hallen kan räcka för att helvetet ska braka loss. På en hundradels sekund blir en skitsak världens största grej – och det kan ta timmar innan det lugnar ner sig. ”BUP borde vara vårt stöd, men de finns ju inte till för oss”, säger Kim Georgsson Heinwall.

Den krisande barn- och ungdomspsykiatrin gör att familjer hamnar i kläm. Möt en familj som kämpar för att hålla kaoset borta.

Läs artikeln här.

 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hyllade lärarens upptäckt: hade gjort det mesta fel

Craig Barton var en lyckad lärare. Trodde han. Ända tills han började titta på vad forskningen sa om hjärna och inlärning.

– Jag var också tvungen att erkänna att mina elever hade kunnat göra mycket bättre ifrån sig, säger Barton och berättar hur han gör för att undervisa utifrån hur hjärnan faktiskt fungerar, varför hans elever nu har prov tre gånger i veckan – och varför lektioner inte behöver vara roliga.

Läs artikeln här.

 

Illustration: Moa Hoff
Illustration: Moa Hoff

”I ensamheten med barnen väcks min största skräck”

Barndomsvännen som förut alltid fanns där, kollegan och studiekompisen. Varför försvann de ur livet? Hur blev det så? Är åren som nybliven mamma de ensammaste i livet? Blir man isolerad av att skaffa familj?

SvD:s Madelaine Levy undersöker varför hon som mamma känner en stark ensamhet. Och vad begreppet ”äktenskapets fångenskap” innebär.

Läs artikeln här.

 

Foto: Stefan Tell och Alamy/IBL

Fetmaforskare: Räkna kalorier fungerar inte

Det är dags att kassera traditionella uppfattningar om viktminskning. Det hävdar en av Sveriges främsta fetmaforskare, Erik Hemmingson. Varför vinner hungerhormonerna mot mättnadshormonerna? Hur uppnår man den vikt och kropp man eftersträvar? Enligt Hemmingson är inte nyckeln banting och självspäkning – utan motsatsen.

Läs artikeln här.

 

Foto: Lars Pehrson

”Litteraturen blev mitt dropp när Linnea hade sitt”

Sexåriga Linnea dog på terminens första skoldag. När Linnea drabbades av en aggressiv hjärncancer 2016, vände sig mamma Giedre Nordströms till litteraturen – och Twitter. Hon skrev om familjens sorg, med poesin som redskap.

– Genom att vara så öppen med det totala mörkret har jag också visat att det finns skönhet i världen, berättar Giedre Nordström i SvD:s reportage.

Läs artikeln här.

 

Foto: Lars Pehrson

Annie Lööf: ”Jag är lika besviken på M och KD”

Hon är en av vår tids mest omstridda politiker. Efter en 131 dagar lång regeringsbildning fick hon till slut höra en socialdemokratisk partiordförande läsa upp en regeringsförklaring fylld med så liberal politik att inte ens Fredrik Reinfeldt skulle velat genomföra den.

Hur håller man ihop ett regeringsunderlag utan ett gemensamt politiskt projekt? Hur orolig är hon för att M och KD ska närma sig SD? Och hur ska hon försöka bli Sveriges Emmanuel Macron?

Läs intervjun här.

 

Foto: Diario Cambio/AP och Omar Contreras/IBL

Oljekrigaren: Man avslutar med ett skott i huvudet

Det är världens dödligaste konflikt efter Syrien. Våldsspiralen har de senaste tio åren kostat minst 200 000 människor livet. Hela tiden hittas nya lik. Maffiagrupper kontrollerar stora delar av världens 14:e största land, Mexiko. Efter droghandeln är oljestölder den nya miljardindustrin.

Följ med bakom kulisserna och möt en av oljekrigarna.

Läs artikeln här.

 

Foto: Tomas Oneborg

Influencern: Självmord att ha lägenheten kvar på Hemnet

När influencern Malin ”Mogi” Richardson skulle sälja sin nyrenoverade lägenhet fick hon inte ett enda bud. Varför? ”Ett topprenoverat objekt på Östermalm. Det ska inte vara några konstigheter”, säger hon själv. Men turbulensen på bomarknaden kan slå även mot det segment som annars är immunt mot konjunktursvängningar.

”Mogi” berättar om oro och ovisshet i en värld där ett förändrat avdrag, en höjd ränta, eller en svängning i konjunkturen kan få livsavgörande konsekvenser.

Läs artikeln här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons