Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Louise Andrén Meiton: Här är Ingves största skräck

Med mindre än en vecka kvar till nästa räntebeslut kommer nya signaler om en överhettad bostadsmarknad – allt annat än ljuv musik i riksbankschefen Stefan Ingves öron.

Söndag på Södermalm. Skorna fyller trappuppgången utanför lägenheten på Skånegatan. 125 kvadratmeter i behov av renovering är till salu, den accepterade prislappen är satt till knappt 7 miljoner kronor – slutpriset landar på över 8 miljoner kronor!

Antingen så är lockpriserna tillbaka, eller så är marknaden helt ur balans med stor efterfrågan och litet utbud. SBAB:s mäklarbarometer pekar åt det sistnämnda – mäklarna är tagna på sängen och vet inte var priserna ligger.

Ljuv musik för alla säljare kanske men hos Riksbanken på Brunkebergstorg låter nog uttalandena mer som att någon högljutt borrar hål i marken utanför. En rusande bostadsmarknad är riksbankschefen Stefan Ingves värsta mardröm.

Annons
X

I veckan har de sex beslutsfattarna i direktionen träffats för att diskutera läget i svensk ekonomi. På onsdag i nästa vecka fattar de räntebeslut – som sedan blir offentligt på torsdag klockan 9.30. Om inget oförutsatt inträffar lämnas räntan kvar på en procent.

En procent är högre än räntorna i USA, euro-området och Japan men ändå en låg ränta. En procent innebär historiskt sett fortsatt billiga bolån. Samtidigt vet hushållen att plånböckerna blir ännu fetare nästa år med det femte jobbskatteavdraget.

Stefan Ingves för nu kampen mot skuldsättningen på alla fronter han kan. När Royal Bank of Scotland bjöd in bankchefer, riskkapitalister och generaldirektörer till höstlunch så var Ingves huvudtalare och han skrädde inte orden – den svenska bostadsmarknaden är en systemrisk – den kan hota hela landets ekonomi!

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När Riksbanken och Finansinspektionen träffades i samverkansrådet för makrotillsyn så radade Riksbankens representanter, Stefan Ingves, Per Jansson och Martin W Johansson upp åtgärd på åtgärd som de vill se i närtid: Höj riskvikter för bolån till 35 procent, stärk amorteringskulturen, få bankerna att göra bättre kvar-att-leva-på-kalkyler när någon vill låna.

  Det är ingen djärv gissning att Stefan Ingves helst skulle vilja få politikerna att se över ränteavdragen också – fast det kan han inte säga rakt ut.

  Varje dag anländer fler nya stockholmare till huvudstaden, med bil, tåg, flygplan, eller ut från sina mammors magar på någon av huvudstadens förlossningsavdelningar. Alla ska ha någonstans att bo.

  Budgivningar med prishöjningar på 100 000 kronor åt gången tyder på att något är galet. Huvudvärken är sedan länge Riksbankens. Den blev inte bättre av signalerna från SBAB:s mäklarbarometer. Frågan är bara vad mer Stefan Ingves kan göra.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X