Annons
X
Annons
X

Här är fruktkorgens värstingar

Kemikalier har hittats i nio av tio frukter visar en rapport från Naturvårdsföreningen. Klicka dig fram bland artikeln och de frukter som innehåller flest kemikalier.

Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 2 av 9

Äpplen

Rester av totalt 41 olika bekämpningsmedel påträffades i 151 av 170 prover. Äpplen är en av de populäraste frukterna i Sverige och i 88 procent hittades rester av bekämpningsmedel. I 9 procent av EU:s tester påträffades svampmedlet karbendazim som Kemikalieinspektionen klassar som cancerframkallande och reproduktionsstörande. Samma klassning har en grupp metallsalter – ditiokarbamater – som fanns i 21 procent av äppelproverna.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 3 av 9

Citrusfrukter

Rester av totalt 41 olika bekämpningsmedel påträffades i 233 av 246 prover på apelsin, mandarin, satsumas, clementiner, citroner, grapefrukt, pomelo och tangelo.

Ofta många ämnen i samma prov och i relativt höga halter. Cancerogena och hormonstörande ämnen som svampmedlet Imazalil är vanligt i skal men också i fruktkött. Besprutning sker både under odling och efter skörd för att öka hållbarheten. Det danska livsmedelsverket rekommenderar att ekologiska citrusfrukter alltid ska användas då skalet ska användas i matlagning.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 4 av 9

Päron

Rester av totalt 27 olika bekämpningsmedel påträffades i 47 av 66 prover.

Nästan alla päron importeras till Sverige och en av de kemikalierester som ofta påträffas är från svampmedlet tiabendazol som orsakar leverförändringar.

Både det amerikanska naturvårdsverket EPA och EU betraktar ämnet som cancerogent då bland annat hormon- balansen i sköldkörteln påverkas.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 5 av 9

Bananer

Rester av totalt tio olika bekämpningsmedel påträffades i 60 av 90 prover.

Bland de ämnen som Livsmedelsverket hittat finns svampmedlen tiabendazol och imazalil som bananerna efterbehandlas med. Resterna finns framför allt i skalet och endast mindre mängder riskerar att nå fruktköttet. De största riskerna gäller i stället de som arbetar på bananplantagerna. Ett ämne som är förbjudet i EU men används för ogräsbekämpning i många delar av världen är parakvat. Ämnet klassas som akut giftigt och kan orsaka lungkollaps. Det är också starkt giftigt för vattenlevande organismer.

Annons
X
Annons
X
Foto: TT Bild 1 av 1

Bild 6 av 9

Vindruvor

Foto: TT

Vindruvor.

Livsmedelsverket hittade 2013 rester av totalt 51 olika bekämpningsmedel i 72 av 75 prover. Det gör vindruvor till en kemikalievärsting. Vid EU:s provtagningar har man som mest hittat mer än 20 kemikalier i en ask vindruvor. I Sverige har man hittat 12 ämnen i samma ask.

Ett av de ämnen som påträffats relativt ofta är klormekvat som vid försök påverkat reproduktion och spermakvalitet på grisar.

Annons
X
Annons
X
Annons
X