Annons

Här är forskarna vars liv kan förändras helt

Vilka forskare tar plats i de röda stolarna i Konserthuset för att ta emot 2018 års Nobelpris? Snart får vi veta.
Vilka forskare tar plats i de röda stolarna i Konserthuset för att ta emot 2018 års Nobelpris? Snart får vi veta. Foto: Henrik Montgomery/TT

Telefonen ringer konstant. Du blir en av huvudpersonerna på "festernas fest". Schemat fullbokas av föreläsningar och i plånboken finns plötsligt några miljoner mer. Så kan verkligheten snart te sig för årets Nobelpristagare.

Här är några som spås få årets naturvetenskapliga utmärkelser.

Under strecket
TT
Publicerad

Alfred Nobel vakar över Nobelprisutdelningen i Konserthuset, vid 2016 års ceremoni.

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 2

Jacques Dubochet tar emot Nobelpriset i kemi av kung Carl XVI Gustaf under förra årets Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm.

Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 2 av 2

Det kan bli Napoleone Ferrara som tar hem årets medicinpris, som tillkännages på måndag. I alla fall om man ska tro analytikerna vid Clarivate Analytics, som sedan 2002 tagit fram listor över potentiella Nobelprisvinnare, baserat på hur ofta forskarna publicerats och hänvisats till i vetenskapliga artiklar.

Ferrara är verksam vid University of California och står bakom upptäckten av proteinet VEGF, som reglerar processen där nya blodkärl bildas. Hans forskning har bland annat lett till läkemedel som hämmar tillväxten av blodkärl i cancertumörer.

Annons
Annons
Annons