Annons

Här är dörren till det svenska matundret

Foto: INGVAR KARMHED
Publicerad

På en måndag kanske detta är överflödigt att påpeka, men det har historiskt också funnits nackdelar med att bo i brännvinsbältet. Den svenska matkulturens förrätter är i världsklass, men när vi kommit till varmrätten har vi oftast av förståeliga skäl redan trubbat av smaklökarna.

Det finns förstås undantag. På Tranan, vid Odenplan, beställer de flesta köttbullar, men för egen del vinner nästan alltid det prisvärda isterbandet – en korvprodukt vars säregna syrlighet står sig i internationell konkurrens. Men oftast, om vi nu ska begränsa betraktelsen till Vasastan, blir mitt matval utländskt. Merguez på tillbakalutade Rabarber, moules frites på klassiska Wasahof eller skaldjur i thailändsk basilika på familjära Bangkok Kitchen. På kvartersbastiljonen för traditionell husmanskost, Tennstopet, väljer jag nästan alltid hamburgaren.

Annons
Annons
Annons
Annons