Annons
X
Annons
X

Här är det nya riskkapitalet

Du har en idé, men inga pengar. Banken ger dig kalla handen och finansänglar lyser med sin frånvaro. För många tar det slut här. Men det finns ett alternativ. Svenska företaget Memoto har på drygt en månad fått ihop cirka 3,7 miljoner kronor genom crowdfunding.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

I USA är det en jätteindustri som omsätter miljoner. I Sverige är det fortfarande en ganska ny företeelse med några få solskenshistorier.

Klart är att crowdfunding är på frammarsch och entreprenörerna har insett att det finns stora pengar att hämta om man kan skapa intresse och engagemang.

Det är precis vad det svenska it-företaget Memoto har lyckats med. Med hjälp av extern finansiering har företaget utvecklat ett så kallat ”lifelogging”-verktyg, en frimärkesstor kamera som sätts på kläderna och tar en bild var 30:e sekund. Men pengarna räckte inte till att starta produktionen.

Annons
X

– Vi behövde 50 000 dollar, cirka 340 000 kronor. Det var också ett tillfälle att testa crowdfunding. Förutom finansiering skulle vi även få respons från användarna, förklarar Oskar Kalmaru som är en av dem som startade företaget.

Mycket energi lades på kampanjen som lanserades på den amerikanska plattformen Kickstarter. Gensvaret var enormt. På drygt en månad har bolaget fått in nästan 3,7 miljoner kronor, vilket är tio gånger mer än förväntat.

– Det blev väldigt stort och många engagerade sig tidigt. Vi har varit tvungna att anställa extra personal som bara ska ha kontakt med communityn. Det är oerhört viktigt att låta folk vara med i processen, berätta allt som händer med produkten och svara på frågor. Det är ju så man skapar engagemang.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt Oskar Kalmaru kräver crowdfunding mycket jobb och transparens, för att hålla intresset uppe. Men å andra sidan får man mycket tillbaka i form av reaktioner och synpunkter från användarna. Det, menar han, är ovärderligt.

  – Vi har riktiga kunder som behandlar oss som riktiga kunder gör, innan produkten ens är ute. Det är bättre än vilken marknads-, eller kundundersökning som helst.

  Den svenska crowdfundingplattformen Fundedbyme har sedan starten i mars 2011 förmedlat över tre miljoner kronor till cirka 600 projekt.

  Det har handlat om allt från finansiering av en hamburgerbar, musik, film till insamlingar för välgörenhet.

  – Den gemensamma nämnaren är att människorna bakom är kreativa och vill engagera andra, säger Daniel Daboczy - som är en av grundarna till Fundedbyme.

  Enligt honom befinner vi oss nu i ett paradigmskifte där vanliga människor inte bara vill vara konsumenter utan även deltagare.

  – Crowdfunding handlar inte bara om pengar, det är mer än så. Det är engagemang, nyfikenhet och kreativitet. Att man har varit med och finansierat ett projekt som sedan blir verklighet skapar mervärde i ens liv.

  Fundedbyme har nyligen lanserat equity crowdfunding, där finansiärerna också blir delägarna i bolaget. Det är enligt Daniel Daboczy nästa stora grej inom finansiering.

  – Tidigare var det affärsänglar med många miljoner på kontot som kunde kliva in och tjäna en hacka genom att investera i nya företag. Equity crowdfunding är någonting för den breda massan. Alla kan vara med och äga företag.

  Problemet med crowdfunding som bygger på att man stödjer ett företag genom att köpa en produkt eller tjänst innan den kommit ut på marknaden är att intresset ofta avtar när man får det man betalat för, menar Daniel Daboczy.

  – De flesta som givare hittar ett projekt som verkar intressant, gör bakgrundskollen och blir förälskade. Men så fort de får prylen de investerat i sin hand är förälskelsen över. Genom att faktiskt äga en del av företaget är man med på hela resan, framgångar och motgångar.

  Men visst finns det risker, ens investering kan gå förlorad om projektet inte lyfter.

  Än så länge är Fundedbyme ensamma om att kombinera klassisk crowdfunding med delägarskap men Daniel Dabozy är övertygad om att fenomenet kommer att explodera nästa år.

  – Då träder den så kallade Jobs Act i kraft i USA. Det är en förenkling av regelverk som gör att amerikanska bolag lättare kan vända sig till den breda massan för att söka finansiering och då tror jag att marknaden kommer att omsätta miljarder.

  Testa dig själv! Har du koll på dina pengar?

  QUIZ: Vad kan du om dem på nya sedlarna? quiz.svd.se QUIZ: Vem är det du ser på sedeln? quiz.svd.se QUIZ: Vad kan du om världens valutor? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X