Annons
X
Annons
X

Här är de viktigaste förändringarna i antagningsreglerna

Skärpta behörighetsregler, extra meritpoäng och nya urvalsgrupper. Här är de viktigaste förändringarna i reglerna för antagningen till högskolor och universitet.

1. Svårare få grundläggande behörighet
Med de nya reglerna måste du ha ett fullständigt slutbetyg från gymnasiet eller komvux med lägst betyget godkänt (G) på minst 2 250 gymnasiepoäng för att alls kunna söka till högskolan. Dessutom krävs det att du har minst godkänt i svenska B, engelska A och matte A. Detta gäller alla som går ut gymnasiet i år eller senare.

2. Ändrade krav för särskild behörighet
För många utbildningar krävs – utöver den grundläggande behörigheten – att du har läst ytterligare kurser på en viss nivå på gymnasiet eller komvux för att du ska ha vara behörig för att söka. Detta kallas nu för områdesbehörigheter – och kan till exempel innebära att du måste ha klarat matte C, engelska B och samhällskunskap A för att få gå en ekonomutbildning.

3. Meritpoäng införs
Tidigare var det högsta möjliga jämförelsetalet vid antagningen till högskolan 20,0, men med de nya reglerna blir det maximala i stället meritvärdet 22,5.
Detta beror på att man kan få extra så kallade meritpoäng om man har godkända gymnasiebetyg i avancerade kurser i engelska, moderna språk och matte - samt så kallade områdeskurser som beror på vilken utbildning du söker. Bara de som har gått ut gymnasiet 2003 och senare kan få meritpoäng.

Annons
X

4. Gräddfil för dig som lyckats på gymnasiet
En särskild urvalsgrupp införs för dem som konkurrerar om högskoleplatser med sitt gymnasiebetyg. I denna så kallade direktgrupp slipper sökande med enbart gymnasiebetyg konkurrera mot andra som har höjt sina betyg på komvux. Det kommer att innebära att de som har kompletterat sina betyg på komvux för att bli behöriga får det svårare att komma in på högskolan.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X