Annons
X
Annons
X

Här är de vanligaste myterna om tiggare

EU-medborgare som rest till Sverige för att tigga har blivit allt vanligare. Runt dem florerar en rad falska rykten, enligt regeringens nationella hemlöshetssamordnare Michael Anefur.

Klicka vidare och läs om några av de vanligaste föreställningarna.

Foto: OSKAR KULLANDER Bild 1 av 1

Bild 1 av 4

Myt: Tiggare styrs av kriminella ligor

Foto: OSKAR KULLANDER

Vasili från Rumänien tigger på Hamngatan.

Umeås kommunalråd Lennart Holmlund (S) kritiserades nyligen, bland annat av socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin, för ett blogginlägg där han bland annat skrev ”är tiggeriet organiserat och av vem?”

– Det här är ett vanligt påstående, men vi har pratat med i stort sett alla aktörer som kommer i kontakt med tiggare och det finns inga belägg för att det här stämmer, säger Michael Anefur, regeringens nationella hemlöshetssamordnare.

**När Michael Anefur **pratar om hemlösa och tiggares situation brukar han börja med att be människor att fundera över i vilken situation de skulle tänka sig att lämna Sverige, ta sig till Rumänien och utan att förstå ett ord av vad någon säger sätta sig på en gata och tigga.

– Då inser man kanske lite bättre att det handlar om människor som är oerhört utsatta, för de väljer att göra detta.

Annons
X
Annons
X
Foto: PATRICK SEMANSKY)/AP Bild 1 av 1

Bild 2 av 4

Myt: Tiggare kör dyra bilar och bor i lyxhus i hemlandet

Foto: PATRICK SEMANSKY)/AP

En Mercedes-Benz påväg till återförsäljaren.

Det händer att tiggare kör bilar av dyra märken, enligt Michael Anefur. Men då brukar det röra sig om en kanske 20 till 25 år gammal BMW eller Mercedes, som alltså inte är så dyra längre.

Varken tecken på lyxliv i form av fina bilar eller dyr mat i Sverige eller att romer som kommer hit bor i lyxhus hemma i Rumänien finns det några belägg för, säger Michael Anefur, regeringens nationella hemlöshetssamordnare.

– Det är vederlagt i massor av reportage från Rumänien att den här myten om lyxhus hemma inte är sant, säger Michael Anefur.

Annons
X
Annons
X
Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1

Bild 3 av 4

Myt: Tiggare är ute efter svensk välfärd

Foto: LARS PEHRSON

”Bostäder” i Högdalen där utländska tiggare och arbetare bodde i sltuet på förra året.

En uppfattning som regeringens nationella hemlöshetssamordnare Michael Anefur ofta stöter på är att EU-medborgare som reser till Sverige för att tigga gör det för att få del av det svenska välfärdssystemet.

– Det är inte sant. Man har rätt att komma till Sverige för att försöka försörja sig. Men man har inte tillgång till det svenska välfärdssystemet, som försörjningsstöd eller något sånt, säger han.

- Om man är i akut nöd har man rätt till tak över huvudet en natt och ett mål mat. Eventuellt också biljett hem. Sen har man rätt till akut sjukvård, men inget mer. Social turism existerar inte, säger Michael Anefur.

Annons
X
Annons
X
Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1

Bild 4 av 4

Myt: Tiggare tjänar stora pengar

Foto: LARS PEHRSON

På Drottninggatan sitter Vacile Zanoaga från Rumänien.
”Människor i Stockholm ger inte så mycket, men de behandlar oss i alla fall inte dåligt”, säger han.

”Man drar in mycket pengar och har lägenhet, mobiltelefoner m.m”

Så skrev det moderata kommunalrådet Thomas Werthéns på Habo kommuns chattforum nyligen.

- Människor kan tro att tiggare tjänar väldigt mycket pengar, kanske flera tusen kronor om dagen, på att be förbipasserade om pengar, enligt Michael Anefur regeringens nationella hemlöshetssamordnare.

**Exakt hur mycket **som en tiggare normalt drar in är svårt att veta eftersom de inte redovisar hur mycket de får någonstans. Men enligt olika uppskattningar av frivilligorganisationer kan det ge runt tusen till tvåtusen kronor i månaden, enligt Michael Anefur.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X