Annons
X
Annons
X

Här är de vanligaste brotten på Facebook

”Förtal via Facebook”. Så lyder en typisk brottsbeskrivning bland de nästan 200 polis­anmälningar med koppling till det populära nätverket som SvD gått igenom. Vanligast är att folk får sina konton kapade, därefter följer trakasserier, som ofredande, förtal och hot.

(uppdaterad)
Foto: SIMON PAULIN

SVD GRANSKAR SOCIALA MEDIER

Bland hoten är hälften riktade mot minderåriga och generellt återkommer ungdomar något oftare än andra grupper. Enligt Mikael Emsing, som är ungdomsutredare på polisen, handlar anmälningarna sällan om enskilda incidenter utan är oftast pusselbitar i ett förlopp.

Det kan exempelvis vara en misshandel som anmälts där vittnen sedan hotas för att de ska hålla tyst.

– Alla anmälningar är inte brott, de ligger ofta på gränsen till hot och övergrepp i rättssak, men vi tar alltid hoten på stort allvar, säger Mikael Emsing.

Annons
X

Han påpekar även att han aldrig har hört talas om fall då hoten förverkligats men tror att just anmälningarna gör att ungdomarna förstår allvaret.

– När de konfronteras inser de att det är olämpligt, säger Mikael Emsing.

Däremot är det bara ett fåtal av de brott som inträffar i sociala medier som anmäls, menar Johanna Östergren, kurator på ungdomsmottagningen i Huddinge kommun och på kommunens stödcentrum för unga brottsoffer.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det handlar mycket om förtal eller om bråk som sätts i gång via kommentarer, kränkningar av olika slag.

  Enligt henne har Facebook och andra forum fått mobbningen att eskalera.

  – Förr kunde man åtminstone slippa det hemma, så är det inte längre.

  I första hand skulle hon vilja se att de vuxna som arbetar med unga fick en bättre inblick i sociala medier, förslagsvis genom utbildningar.

  – Jag tror inte på begränsning. Det här är deras vardagsrum och vad som sker där är inte konstigare än vad som sker i andra sammanhang där ungdomar träffas, säger Johanna Östergren.

  – Det är viktigt att se att det som händer på nätet är precis lika verkligt, där tror jag inte att vuxenvärlden riktigt har hängt med.

  Sociologen Martin Berg som har doktorerat på sociala medier är inne på ett liknade resonemang.

  – Det är inte för att Facebook finns som det förekommer brottslighet där utan för att människor umgås där. Det är inte det minsta konstigt med tanke på att det är en självklar del i människors vardagsliv, det är de sociala mediernas Konsum.

  Den absolut vanligaste typen av brott på Facebook är kapade konton, alltså bedrägerier och dataintrång. Det kan handla om konton som skapas i någon annans namn eller om profiler som hackas för att lura till sig pengar från den riktiga personens vänner.

  Martin Berg ser en tydlig koppling mellan vår vilja att dela med oss av information på nätet och brott.

  – Brottslighet handlar mycket om tillgänglighet, att det är nära till kakburken, och Facebook pushar oss till att dela med oss av information, gärna öppet.

  Enligt honom är de flesta Facebookanvändare dåliga på att hålla koll på sina säkerhetsinställningar.

  – Men det är inte bara användarnas fel utan även Facebooks, som ständigt ändrar sina inställningar.

  Fyra vanligt förekommande brott på Facebook

  Förtal:

  Elisabeth lånar ut en större summa pengar till sin vän Karin. När Karin efter flera påminnelser från Elisabeth fortfarande inte betalar tillbaka pengarna skriver Karin ett antal inlägg på Facebook. I inläggen anklagar hon Elisabeth för att vara tablettmissbrukare och för att ta droger.

  Sexualbrott:

  En äldre man söker upp Jens, som är minderårig, via hans facebookprofil. Mannen skickar meddelanden till Jens där han bland annat hotar att våldta honom. Jens mamma anmäler händelsen som sexuellt ofredande.

  Kapade konton:

  Håkans facebookkonto tas över av en okänd person. Via Facebook kontaktar personen Håkans vänner och ber om flera större lån, bland annat genom att påstå att Håkans flickvän är inlagd på sjukhus. En av vännerna för över 32 000 kronor från sitt konto.

  Misshandel:

  Jessica ska träffa en kompis utanför dennes skola. När hon kommer dit tar en annan elev stryptag på Jessica och sliter henne i håret. Tidigare under veckan hade Jessica skrivit ett inlägg på Facebook som den andra eleven uppfattat som riktat mot sig och tagit illa upp av.

  Fallen är beskrivna på basis av polisanmälningarna och personerna heter egentligen något annat. Då händelserna inträffat nyligen har de flesta ännu inte gått till åtal.

  Facebook – en ny arena för brott blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: SIMON PAULIN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X