Annons

Här är de nya spikmattorna

Tillhör du de som har en spikmatta eller ett par gångstavar? Du är inte ensam. I jakten på välmående är vår nyfikenhet på nyheter som kan ge snabba resultat stor. SvD har kollat in hälsoprylarna som kan bli nästa trend.

Under strecket
Publicerad
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMANBild 1 av 1
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMANBild 1 av 1
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Otaliga har svettats floder på motionscyklar, vinglat runt på inlines, masserat trötta fötter på piggiga rullar och räknat steg med stegräknare. Lika många promenerar nu idogt med stavar och söker lugnet som vardagsfakirer på spikmattor.

I reklamen utlovas allt från energi, bättre sömn till att värk och andra problem ska försvinna. Andra argument för att locka oss till köp är att man får snyggare muskler och en harmonisk själ.

Bevisen för de fagra löftena brukar dock vara få eller obefintliga. Men vår vilja att prylarna ska fungera tycks stark eftersom många av dem blir storsäljare. Psykologen och psykoterapeuten, Sara Burlin Pellbäck, ger en förklaring till vårt beteende.

– Det vi lider mest av i dag är stress, psykisk ohälsa, smärta och värk. Då är det inte så konstigt att vi känner oss pressade och att vi vill att det ska gå fort att lösa. Många varken hinner eller orkar något annat, säger hon.

Annons
Annons

På PBM, där Sara arbetar, pågår just nu en undersökning om spikmattans egenskaper.

– Vi utvärderar effekterna genom att jämföra vad som händer i kroppen när man ligger på piggarna alternativt när man vänder på spikmattan och använder den som en vanlig dyna. Men några resultat har vi inte ännu, säger hon.

Spikmattan är omdiskuterad. Men Om Mokshananda, Shaktimattans grundare, säger att han vill erbjuda människor en chans att bromsa in.

– All hets gör att vi förlorar oss själva. Allt går så fort, folk behöver slappna av mer än någonsin tidigare, säger han.

Bland de prylar som erbjuder just avslappning finns en uppsjö av masserande stolar, kuddar, madrasser och bälten som ska knåda och vibrera oss till lugna individer.

– Vi söker efter lösningar där vi slipper anstränga oss, många vill ha en skänk från ovan. I stället för att ta ett eget långsiktigt ansvar - med motion, god sömn och bra mat - vill vi att någon annan ska behandla oss, tillägger hon.

En annan förklaring till alla massageprylar kan vara att det är mer legitimt att sätta sig i en massagestol än att bara blunda och lägga upp fötterna på skrivbordet.

– De gamla huskurerna - som att ta en tupplur - är inte lika socialt accepterade. Men ingen kallar dig slöfock om du ligger på en spikmatta, även om det kanske inte just är taggarna som gör susen, säger Sara.

I hennes aktuella bok, Lär dig säga jag och nej, finns tips på hur vi kan lära oss att prioritera vårt välmående. Att ta en promenad när det är som allra stressigast eller strunta i att städa trots att det ska komma gäster.

Annons
Annons

– Lite social olydnad helt enkelt, säger hon.

Men för den som fortsätter att drömma om genvägar till välbefinnande saknas inte objekt. Nya mirakel väntar bakom nästa krök för att prövas och troligen - likt andra hälsoprylar - hamna som dammsamlare i förrådet efter en tid. Men misströsta inte, en del går att återanvända. Gamla knäskydd till inlines fungerar exempelvis utmärkt när det är dags att krypa runt och rensa i rabatterna och vem vet, spikmattan kanske blir en förträfflig dörrmatta att skrapa av vintergrus på vad det lider.

Gunga, svinga, svikta. här är några av de senaste hälsoprylarna på marknaden:

Yoga Swing. Gungan i fallskärmstyg inbjuder till avancerade yogaställningar. Redan populär utomlands. Mindre viga kan använda gungan som relaxplats i trädgården. (www.yogaswing.se)

Bulgarian training bag. Säckar som utformats av brottare i öst. Klena nybörjare bör se sig om efter andra startkit. Men de med grundstyrka får roligare träning och starkare muskler. (www.kettlebells.nu)

Fjädrande stavar. Ny generation gångstavar där den inbyggda fjädringen gör belastningen på kroppens muskler skonsammare. Fjädringsstavar påstås leda till högre förbränning än de vanliga varianterna. (www.bungypump.se)

Zonterapiplatta. 3-5 min på piggarna ska stimulera kroppens organ till läkning. Enligt återförsäljaren kan både astma, förkylningar, värk och magbesvär behandlas. Några vetenskapliga bevis finns dock inte. (www.zonterapiplattan.se)

Power Plate. Senaste varianten av accelerationsträning med en platta som vibrerar åt tre olika håll. Effektiv allt-i-ett-träning för stressade träningssugna. (www.powerplate.com)

Hälsosula med magneter. Sulan med magneter sägs öka blodcirkulationen och motverka trötta fötter, ben och rygg. Även här lyser vetenskapliga bevis med sin frånvaro. (www.sundi.se)

Gamla succéprylar som lever kvar, och andra som sedan länge stoppats undan i dammets skamvrå:

Magtrimmer. För länge sedan rullade vi denna manick över golvet hemma i jakten på magmuskler. Nu står den gömd och glömd i förrådet.

Vetekudde. Den välgörande påsen som värms i mikron lever vidare och lindrar både menssmärtor och ömma nackar.

Huvudmassage. Färgglad stålspindel som fortfarande lyser upp träningshyllan. Används den? Vanligen högst sporadiskt.

Inlines. Entusiasterna rullar på, men vi andra trivs numera bäst med fast mark under fötterna.

Foppa-tofflor/ Crocs. Hånade och fula, men ack så bekväma. Som hoppa-i-skor på landet duger de ett tag till.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons