Foto: Chanel
Mode

Här är Chanels nya it-väska

Coco Chanels quiltade 2.55 är en av världens mest berömda väskor. I dagarna släpps nya väskan Gabrielle – som är en hyllning till det franska modehusets grundare.

Februari 1955. Gabrielle Chanel, mer känd under smeknamnet ”Coco”, skakar om modevärlden ordentligt när hon släpper den quiltade lammskinnväskan 2.55 – döpt efter den månad och år som den först såg dagens ljus. Precis som Chanels modedesign i övrigt föddes 2.55-väskan utifrån ett behov. Väskan var lagom stor för att få plats med det viktigaste och Chanel försedde den med en kedjeaxelrem som gjorde att händerna kunde användas till att gestikulera istället för att hålla i en väska.

Mademoiselle Chanel, som förblev ogift livet ut, är känd för att ha sagt ”en kvinna ska vara två saker: vem och vad hon vill”. Även i sitt modeskapande var hon en feministisk förkämpe, Chanel befriade kvinnor genom att ge dem en garderob som tillät dem att röra på sig: byxor som gick att sporta i, bekväma platta ballerinaskor – och väskor som kunde hängas över axeln.

Hon hade en känsla för att kombinera funktion och finess.

I dagarna släpps vad som kan bli Chanels nya it-väska – den nätta modellen Gabrielle – som fungerar som en hyllning till det franska modehusets grundare. Tanken är att väskan, som finns i flera utföranden, i sann Coco Chanel-anda ska gå att bäras på flera sätt. Även det quiltade signaturmönstret och axelremmarnas tunga kedjor fungerar som en hommage till den franska modeskaparen.

Gabrielle-väskan är inspirerad av virtual reality-glasögon, så till kampanjen valde jag människor med stora nätverk. Människor av idag.

I Chanels senaste kollektioner har chefsdesignern Karl Lagerfeld låtit sig inspireras av datorer, robotar och rymdfarkoster. Och även den nya väskan flirtar med ny teknik.

– Gabrielle-väskan är inspirerad av virtual reality-glasögon, så till kampanjen valde jag människor med stora nätverk. Människor av idag, säger Karl Lagerfeld och berättar att skådespelaren Kristen Stewart, fotomodellerna Cara Delevingne och Caroline de Maigret samt artisten Pharrell Williams är ansiktena utåt för den nya väskan.

– De har alla starka – helt olika– personligheter och bär väskan på sitt eget sätt, säger Karl Lagerfeld.

Precis som Coco Chanel skulle ha gjort.

4 klassiska Chanel-väskor

Foto: Chanel

2.55
Chanels mest berömda väska, skapad av Coco Chanel i februari 1955.

Foto: Chanel

11.12
Ofta misstagen för modellen 2.55, men prydd med det berömda CC-låset och designad av Karl Lagerfeld.

Foto: Chanel

Boy Bag
Hösten 2011 lanserade Karl Lagerfeld Boy Bag-modellen som snabbt blev en favorit bland stilikoner världen över.

Foto: Chanel

Gabrielle
Chanels nya it-väska är designad som en hyllning till Coco Chanel och lanseras i april i år.

Till Toppen