Annons
X
Annons
X

Här är boräntan som aldrig varit lägre

Flera banker har under veckan sänkt både rörliga och bundna boräntor och för den 5-åriga boräntan innebär det en historisk botten. ”Vi har aldrig haft en lägre nivå”, säger SBAB:s chefekonom Tor Borg.

Foto: KARIN GRIP

SBAB sänkte i torsdags räntorna på samtliga löptider och bankens listpris för den 5-åriga boräntan ligger nu på 3,29 procent. Det är den lägsta nivån sedan banken började erbjuda bolån 1991 och troligtvis också den lägsta nivån i modern tid.

Utvecklingen är inte helt lätt att förstå. De långa marknadsräntorna som ligger till grund för räntesättningen av 5-åriga bolån är visserligen mycket nedpressade men de är inte rekordlåga. Orsaken är istället en stabilare situation på penningmarknaden.

– Vi ser att riskpremierna på marknaden är låga nu vilket exempelvis påverkar swapkostnaderna, säger Tor Borg.

Annons
X

Så kallade ränteswappar är numera en integrerad del i bankernas bolånepaket och kostnaden för att upprätta dem sjunker när den allmänna risknivån på marknaden går ned. Samtidigt är alltså marknadsräntorna i ett historiskt perspektiv fortsatt mycket låga.

– De låga räntorna bygger till stor del på antagandet att Riksbanken håller en låg ränta under lång tid. Men det är inte bara de långa räntorna som gått ned utan även de korta, säger Tor Borg. Han ser en tydlig koppling mellan nivån på boräntorna och läget på bostadsmarknaden.

– Vi har ju just nu ett uppsving på bomarknaden och min slutsats är att det är kopplat till räntefallet.

Han vill inte ge något definitivt råd vad gäller valet mellan rörlig eller bunden ränta.

– Man måste titta på sin individuella ekonomi men det är utan tvekan bra erbjudanden just nu vad gäller de bundna boräntorna.

Bankernas listpriser för 5-åriga bolån ligger mellan 3,28 (Handelsbanken) och 3,50 procent (Ålandsbanken). För den rörliga räntan, som egentligen är en 3-månadersränta, är listpriset mellan 2,97 och 3,05 procent.

Vid sidan av 5-åringen har även den 10-åriga boräntan noterat bottennivåer. De flesta bankerna har för närvarande ett listpris på mellan 3,8 och 3,9 procent vilket är unikt.

Har du rätt ränta på ditt bolån? svd.se
Annons
Annons
X
Foto: KARIN GRIP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X