Annons
X
Annons
X
Kampen om Vita huset

Här är bakslagen Trump vägrar låtsas om

Donald Trump har kopplat greppet i kampen om att bli republikanernas kandidat inför höstens presidentval i USA. Men utanför politiken lurar flera frågetecken för den färgstarke affärsmannen.

Foto: David Goldman/AP Bild 1 av 1

Bild 1 av 6

Foto: David Goldman/AP

Juridiska bråk och felaktiga resultat

Donald Trump är en av favoriterna till att bli republikanernas kandidat i det amerikanska presidentvalet. Han har blivit miljardär genom stora affärer, främst inom fastighetsbranschen.

Men i en granskning av Bloomberg visar det sig att det finns tveksamheter i Trumps imperium över hela världen – även om han själv inte vill veta av det.

Partnerskap med oerfarna affärsmän, resultatredovisningar som inte stämmer och juridiska bråk är bara några av Trumps problem.

Annons
X
Annons
X

Den turkiske mediemogulen Aydin Dogan läser tidningen Milliyet.

Foto: Murad Sezer/AP Bild 1 av 1

Bild 2 av 6

Den turkiske mediemogulen Aydin Dogan läser tidningen Milliyet.

Den turkiske mediemogulen Aydin Dogan läser tidningen Milliyet. Foto: Murad Sezer/AP

Istanbul

Trump har gjort flera utspel om islam. Bland annat har han sagt att han temporärt vill stoppa muslimer från inresa till USA.

Dessa förslag har inte fallit väl ut i muslimska länder. I Istanbul i Turkiet har till exempel miljardären och mediemogulen Aydin Dogan, enligt personer nära företaget, sagt att han vill ta bort Trumps namn från två nya skyskrapor i staden.

Enligt Bloomberg kan Trump ha tjänat så mycket som 5 miljoner dollar genom den affären. Trump har också själv kommenterat svårigheterna med att driva en presidentkampanj samtidigt som han driver ett företag:

– I det här fallet kan det vara en komplicerande faktor att ha en presidentkampanj. Jag får problem för att jag måste göra vad jag måste göra.

Annons
X
Annons
X

Toronto, med tv-tornet CN Tower, sett från Lake Ontario.

Foto: Mark Blinch/AP Bild 1 av 1

Bild 3 av 6

Toronto, med tv-tornet CN Tower, sett från Lake Ontario.

Toronto, med tv-tornet CN Tower, sett från Lake Ontario. Foto: Mark Blinch/AP

Toronto

2007 sålde Trump rättigheterna till sitt namn till den kanadensiske miljardären Alex Shnaider för att bygga en skyskrapa i Kanadas största stad, Toronto. Shnaider anlitade företaget Talon för att bygga skrapan för hotellägenheter. Shnaider hade tjänat stora pengar inom stålindustrin i Ukraina, men aldrig sysslat med något stort fastighetsprojekt.

2012 öppnade till slut skrapan, efter stora förseningar. Men vid den tiden var det en så stor överetablering av liknande skrapor i den kanadensiska storstaden att inte ens hälften av lägenheterna i Trumps skrapa blev uthyrda.

När två av dem som hade investerat i lägenheterna i skrapan fick reda på att de var tvungna att betala en årlig avgift stämde de Trump. De kände sig blåsta.

– Han ägde hotel överallt, hans namn syntes överallt i marknadsföringen. Det var en stor anledning till investeringen. Jag kände mig lurad, sade Herbert Crockett, en av dem som investerat 1000-tals dollar.

Men i juli förra året ogillades stämningarna i rättegång. Investerarna skulle ha varit mer försiktiga, enligt domen. Två investerare har överklagat domen.

Historien rullar vidare. Nu vill Talon, som var med och byggde skrapan, bryta sitt kontrakt med Trump. Enligt deras advokat är de inte nöjda med hur Trump har hanterat fastigheten. Trump själv kallar skrapan i Toronto för "en stor framgång".

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Trump Ocean Club i Panama City.

  Foto: Arnulfo Franco/AP Bild 1 av 1

  Bild 4 av 6

  Trump Ocean Club i Panama City.

  Trump Ocean Club i Panama City. Foto: Arnulfo Franco/AP

  Panama

  Ett av de första försöken att exportera namnet Trump var i det lilla landet Panama, som binder samman Centralamerika med Sydamerika. Nu är ett av Trumps projekt i landet involverat i en rättstvist.

  Newland International fick uppdraget att bygga hotellet Trump Ocean Club i huvudstaden Panama City. 2011 öppnade det 70 våningar höga lyxhotellet, efter många förseningar.

  Och problemen bara växte. Enligt Bloomberg missade Newland att betala ett lån förra året. Vd:n på företaget, Roger Khafif, skyllde den ekonomiska knipan på Panamas ekonomi:

  – Det hade varit trevligare och bättre om vi hade kunnat bygga klart byggnaden innan krisen, sade han.

  Konflikten i Panama blev ännu mer infekterad när en organisation för lägenhetsägare i Panama anklagade Trumps ledning för att dra över budgeten och använda avgifter för att täcka hotellets kostnader. Trump har svarat med att ansöka om 75 miljoner dollar i skadestånd från lägenhetsägarna genom den internationella handelskammaren ICC.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Brottningsarenan "Heydar Aliyev Sports and Exhibition Complex" i Baku är döpt efter presidentfamiljen.

  Foto: Vilhelm Stokstad/TT Bild 1 av 1

  Bild 5 av 6

  Brottningsarenan "Heydar Aliyev Sports and Exhibition Complex" i Baku är döpt efter presidentfamiljen.

  Brottningsarenan "Heydar Aliyev Sports and Exhibition Complex" i Baku är döpt efter presidentfamiljen. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

  Azerbajdzjan

  I ett samarbete med Anar Mammadov, sonen till Azerbajdzjans transportminister, hade Trump planer på att öppna en Trump-skrapa i Azerbajdzjans huvudstad Baku förra året. Planerna har lagts på is.

  I en intervju har Rich Kauzlarich, en tidigare amerikansk ambassadör i landet, sagt att om han skulle göra affärer med Anar Mammadov skulle han ha gjort en noggrann koll av företagen han är associerad med.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Trumps helikopter flyger över golfbanan i Turnberry i Skottland under damernas British Open i augusti förra året.

  Foto: Scott Heppell/AP Bild 1 av 1

  Bild 6 av 6

  Trumps helikopter flyger över golfbanan i Turnberry i Skottland under damernas British Open i augusti förra året.

  Trumps helikopter flyger över golfbanan i Turnberry i Skottland under damernas British Open i augusti förra året. Foto: Scott Heppell/AP

  Skottland och Irland

  Förutom skyskrapor har Trump också investerat i ett antal golfbanor. Här handlar problemen framförallt om att stora förluster redovisas som vinster.

  I Skottland äger han Trump Turnberry. Trump hävdar att banan gör en vinst på 20 miljoner dollar. Men när Bloomberg har granskat företaget som äger banan visar det sig handla om förluster på drygt 3 miljoner pund.

  En liknande diskrepans finns det hos två andra av Trumps golfbanor. Trump International Golf Links Scotland norr om Aberdeen lät Trump bygga från grunden. Resultaten sägs från Trumps sida ge en vinst på 4 miljoner dollar, men egentligen blev det en förlust på 1 miljon pund. Det tredje raka året med förlust.

  I Irland har Trump rapporterat att Trump International Golf Links Ireland gjorde en vinst på drygt 10 miljoner dollar, trots att den gick med 2,5 miljoner euro i förlust.

  Trump har i en intervju förklarat detta med att hans siffror baseras på "projekterad framtida vinst". Han skyller förlusterna på pågående byggprojekt och säger att värdet kommer att stiga när det börjar byggas hus vid banorna.

  – De förlorar bara pengar för att de inte är öppna, säger han.

  Men banorna med tillhörande hotell i både Aberdeen och Irland är öppna, även om golfbanan i Irland bara är delvis öppen på grund av renovering. Turnberry stängde för renovering i september förra året.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X