Här är antalet unga utan jobb störst – och minst

I Danderyd är det en ”ickefråga”. i Södertälje är nästan var femte ungdom arbetslös. Bostadsorten avgör ungas möjligheter att få jobb. ”Många kommer hite med en inställning att de inte duger och att de inte kommer att få ett arbete”, säger Ekaterina Duobova-Makdissi som är arbetsförmedlare i Södertälje.

Under strecket
Publicerad
SvD Näringsliv åkte till Danderyd för att prata med gymnasieungdomar i den kommun i Stockholms län där ungdomsarbetslösheten är lägst - 3,8 procent.  
  

Ellen Erstrand, 19 år, Täby
– Jag jobbar deltid redan och kommer att fortsätta med det. Jag sökte, skickade cv och de valde mig.

SvD Näringsliv åkte till Danderyd för att prata med gymnasieungdomar i den kommun i Stockholms län där ungdomsarbetslösheten är lägst - 3,8 procent. Ellen Erstrand, 19 år, Täby – Jag jobbar deltid redan och kommer att fortsätta med det. Jag sökte, skickade cv och de valde mig.

Foto: KENNY BENGTSSON
Kajsa Lindvall, 19 år, Norrtälje
– Jag har jobbat varje sommar och nu ska jag arbeta som servitris. Sedan ska jag resa och försöka få jobb i Europa via Arbetsförmedlingen. Alla jobb jag haft har jag skaffat själv, skrivit cv och personligt brev. Många här får jobb via kontakter, speciellt med tanke på att en del pappor är högt uppsatta personer.

Kajsa Lindvall, 19 år, Norrtälje – Jag har jobbat varje sommar och nu ska jag arbeta som servitris. Sedan ska jag resa och försöka få jobb i Europa via Arbetsförmedlingen. Alla jobb jag haft har jag skaffat själv, skrivit cv och personligt brev. Många här får jobb via kontakter, speciellt med tanke på att en del pappor är högt uppsatta personer.

Foto: KENNY BENGTSSON
Alexandra von Perner, 18 år, Täby
– Jag vet inte vad jag ska göra i sommar. När jag sökt jobb i mataffärer har jag inte ens fått svar. Men jag har ingen erfarenhet så jag förstår att ingen arbetsgivare vill anställa mig. Det enda jag gjort är praktiserat på min mammas jobb.

Alexandra von Perner, 18 år, Täby – Jag vet inte vad jag ska göra i sommar. När jag sökt jobb i mataffärer har jag inte ens fått svar. Men jag har ingen erfarenhet så jag förstår att ingen arbetsgivare vill anställa mig. Det enda jag gjort är praktiserat på min mammas jobb.

Foto: KENNY BENGTSSON
Sophie Fredriksson, 19 år, Åkersberga
– Jag jobbar som ledsagare för en liten tjej på tio år, det kommer jag att fortsätta med under sommaren. Jag är även ridlärare. Men inget av dessa jobb är på heltid så jag har sökt även på Coop Extra. Tyvärr måste man ofta ha kontakter för att få jobb.

Sophie Fredriksson, 19 år, Åkersberga – Jag jobbar som ledsagare för en liten tjej på tio år, det kommer jag att fortsätta med under sommaren. Jag är även ridlärare. Men inget av dessa jobb är på heltid så jag har sökt även på Coop Extra. Tyvärr måste man ofta ha kontakter för att få jobb.

Foto: KENNY BENGTSSON
Marcus Romedahl, 18 år, Djursholm
– Jag har ingenting på gång inför sommaren. Jag har sökt genom att bland annat mejla till olika butiker men de flesta i min klass får sina jobb av sina föräldrars kontakter. Oftast går jobben till tjejer. Caféer efterfrågar till exempel snygga tjejer.

Marcus Romedahl, 18 år, Djursholm – Jag har ingenting på gång inför sommaren. Jag har sökt genom att bland annat mejla till olika butiker men de flesta i min klass får sina jobb av sina föräldrars kontakter. Oftast går jobben till tjejer. Caféer efterfrågar till exempel snygga tjejer.

Foto: KENNY BENGTSSON
Anton Edberg, 18 år, Solna
– Jag har inget jobb. Min pappa är arbetslös och min mamma jobbar inom vården, för att få ett jobb krävs kontakter. Nu har jag sökt jobb som vaktmästare på Karolinska och väntar på svar. En del på den här skolan jobbar som barnvakt eller läxhjälp och får typ 500 spänn för ett par timmar, det är helt sjukt.

Anton Edberg, 18 år, Solna – Jag har inget jobb. Min pappa är arbetslös och min mamma jobbar inom vården, för att få ett jobb krävs kontakter. Nu har jag sökt jobb som vaktmästare på Karolinska och väntar på svar. En del på den här skolan jobbar som barnvakt eller läxhjälp och får typ 500 spänn för ett par timmar, det är helt sjukt.

Foto: KENNY BENGTSSON
Helja Aghajani, 18 år, Täby
– Jag jobbar som simlärare annars och kommer att fortsätta med det. Helst vill jag åka utomlands och göra något där. Det vanligaste bland ungdomar som går på denna skola är att de jobbar på Ica eller på ett fik. För ett seriösare jobb krävs utbildning.

Helja Aghajani, 18 år, Täby – Jag jobbar som simlärare annars och kommer att fortsätta med det. Helst vill jag åka utomlands och göra något där. Det vanligaste bland ungdomar som går på denna skola är att de jobbar på Ica eller på ett fik. För ett seriösare jobb krävs utbildning.

Foto: KENNY BENGTSSON
Emma Gabrielsson, 18 år, Danderyd
– Jag jobbar på Ica och har ett annat extrajobb på restaurang. I sommar ska jag bara arbeta på Ica sen till hösten tänker jag åka till Alperna och vara säsongsarbetare där.

Emma Gabrielsson, 18 år, Danderyd – Jag jobbar på Ica och har ett annat extrajobb på restaurang. I sommar ska jag bara arbeta på Ica sen till hösten tänker jag åka till Alperna och vara säsongsarbetare där.

Foto: KENNY BENGTSSON
Louise Hägglöf, 18 år, Stocksund
– Jag har fixat jobb under hela juni på ett café på Djursholm, sen vet jag inte vad som händer. Det fick jag genom en kompis. När jag sökt arbete i butik har jag fått höra att man måste ha erfarenhet och det är svårt när man inte får den första chansen.

Louise Hägglöf, 18 år, Stocksund – Jag har fixat jobb under hela juni på ett café på Djursholm, sen vet jag inte vad som händer. Det fick jag genom en kompis. När jag sökt arbete i butik har jag fått höra att man måste ha erfarenhet och det är svårt när man inte får den första chansen.

Foto: KENNY BENGTSSON
Robin Dahl, 19 år, Täby
– De flesta jobb jag haft har jag fixat själv. Bland annat har jag jobbat som säljare och hjälpt till med marknadsföring. Snart börjar jag på ett nytt sådant jobb. Jag är lite orolig för framtiden eftersom det är så stort brist på arbete.

Robin Dahl, 19 år, Täby – De flesta jobb jag haft har jag fixat själv. Bland annat har jag jobbat som säljare och hjälpt till med marknadsföring. Snart börjar jag på ett nytt sådant jobb. Jag är lite orolig för framtiden eftersom det är så stort brist på arbete.

Foto: KENNY BENGTSSON
Hampus Petersson, 19 år, Täby
– Mitt sommarkneg blir att klippa gräs där jag bor. Det är inget fast jobb men det är soft, pengarna jag tjänar där kommer att räcka. Det är lite tidigt att tänka på jobb, jag har inte ens gått ut skolan än. Efter sommaren ska jag söka.

Hampus Petersson, 19 år, Täby – Mitt sommarkneg blir att klippa gräs där jag bor. Det är inget fast jobb men det är soft, pengarna jag tjänar där kommer att räcka. Det är lite tidigt att tänka på jobb, jag har inte ens gått ut skolan än. Efter sommaren ska jag söka.

Foto: KENNY BENGTSSON
Gustav Beckvid, 18 år, Täby
– Jag jobbar redan på Ica och kommer fortsätta under sommaren. Min syster jobbade där tidigare så det var en inkörsport för mig. Men jag har jobbat extra tidigare också. Bland annat på Café Opera under Stockholm Open, det jobbet fick jag genom kompisar till familjen.

Gustav Beckvid, 18 år, Täby – Jag jobbar redan på Ica och kommer fortsätta under sommaren. Min syster jobbade där tidigare så det var en inkörsport för mig. Men jag har jobbat extra tidigare också. Bland annat på Café Opera under Stockholm Open, det jobbet fick jag genom kompisar till familjen.

Foto: KENNY BENGTSSON
Annons

Nästan 180 000 ungdomar i Sverige går inte till jobbet. Ungdomsarbetslösheten är minst sagt en het fråga som fått, om möjligt, en ännu större sprängkraft efter kravallerna som skakade Stockholms förorter för två veckor sedan.

Klart är att unga utan jobb kommer att bli en dominerande fråga i valrörelsen och den med bästa botemedlet har en bra chans att ta hem segern och regeringsmakten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons