Volvos kombibilar som svenskarna älskat

En stor del av Volvos själ är kombibilar. Vi i Sverige älskar våra Duetter och 245:or. SvD:s motorreporter Jonas Fröberg har valt ut nio olika kombi- och storlastare från olika tidsepoker. Klicka dig vidare för att se anfäderna till XC90 och V90.

Under strecket
Publicerad
Annons

Volvo Duett
Året var 1953. Volvo insåg efter folkbilen PV444 att man behövde en rymligare bil: Då lanserades Volvo PV445 – som kallades Duett. Namnet anspelade på att den både var en yrkes- och fritidsbil. Kanske tänker du: Nej! Det här var ju en arbetshäst enbart och ingen lyxvagn: Tänk då om. Och titta på vad som ligger i bagaget: Just det. Golfklubborna. Och färgen är inte någon vanlig grå: Vad sägs om Volvos färgkod 44 ”Pärlgrå/gråbeige”.

Volvo Duett – televerkare
Här är bilden som Volvos pressavdelning vill gömma: Volvo 445 Duett som dugligt tjänstehjon i Televerkets orange blåställ. Väldigt orange. Men är det något som är ”active lifestyle” är det väl detta. Titta på det rundade takräcket fullt av ”aktiva livsstilssaker”. Njut av bilens former, det snälla uttrycket, allt som andas no-nonsense och handfast och vänfast trogenhet. Andra statliga storkunder som värdesatte detta var postverket (gula vagnar med svarta framskärmar och front) samt försvaret som i vissa fall utrustade vagnarna med flygspanarlucka i taket.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons