Annons
X
Annons
X
(uppdaterad)

Källström – allsvenskans hetaste snackis

Malmö FF försvarar SM-guldet. Det var de flesta experter överens om på den traditionella upptaktsträffen. Här är den tio hetaste allsvenska snackisarna, enligt SvD:s sportkrönikör Anders Lindblad.

Djurgårdens Kim Källström vid Allsvenskans upptaktsträff.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

Bild 1 av 10

1. Hemvändaren

Djurgårdens Kim Källström vid Allsvenskans upptaktsträff.
Djurgårdens Kim Källström vid Allsvenskans upptaktsträff. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kim Källström var den självklara huvudpersonen på upptaktsträffen i Uppsala. Källström låg bakom Djurgårdens dubbla guld 2002 och 2003 innan han lämnade Sverige för en framgångsrik karriär utomlands. Nu är 34-åringen tillbaka i allsvenskan – en av de bästa hemvändarna någonsin, i konkurrens med Henrik Larsson, Anders Svensson, Markus Rosenberg och Niclas Alexandersson. Källström håller fortfarande hög klass, men är framför allt en symbolvärvning för ett Djurgården som vill kliva ut ur medieskuggan i Stockholm, där topplaget AIK och publiklaget Hammarby fått mest uppmärksamhet de senaste åren.

Annons
X
Annons
X

AFC-jubel under 2016.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1

Bild 2 av 10

2. Lagflytten

AFC-jubel under 2016.
AFC-jubel under 2016. Foto: Jessica Gow/TT

AFC United tog klivet från superettan till allsvenskan – och flyttade hela laget från Solna till Eskilstuna. Kontroversiellt och märkligt, men ett lyft för klubben som nu får betydligt fler åskådare till sina hemmamatcher. Åtminstone inledningsvis med nyhetens behag, men frågan är hur Eskilstunapubliken reagerar om/när det börjar bli snack om superettan i stället. AFC Eskilstuna, som laget heter nu, får svårt att klara nytt kontrakt då nästan hälften av spelarna lämnat sedan i fjol.

Annons
X
Annons
X

Markus Rosenberg.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 10

3. Kaxigheten

Markus Rosenberg.
Markus Rosenberg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Malmö FF försvarar guldet – det tippade majoriteten av experterna på upptaktsträffen. Och i Malmö är självförtroendet som vanligt stort. När Markus Rosenberg fick frågan från MFF Supports ordförande löd den: ”Vilka lag kommer slåss om andraplatsen”? ”Typiskt Malmö”, sade Rosenberg och svarade lika kaxigt: ”Östersund och Häcken”.

Och jo, mitt tips är också att Malmö tar hem sitt 20:e guld.

Annons
X
Annons
X

Siriusjubel vid avancemanget till allsvenskan.

Foto: Björn Lindgren/TT Bild 1 av 1

Bild 4 av 10

4. Återkomsten

Siriusjubel vid avancemanget till allsvenskan.
Siriusjubel vid avancemanget till allsvenskan. Foto: Björn Lindgren/TT

Sirius är tillbaka i allsvenskan efter 43 år. Stort för den anrika föreningen och stort för Sveriges fjärde största stad. Uppsala andas förväntan inför comebacken och tränaren Kim Bergstrand lovar att Sirius kommer fortsätta spela sin attraktiva fotboll. Philip Haglund, med erfarenhet av flera allsvenska klubbar, är ett starkt nyförvärv som garanterar stabilitet.

Annons
X
Annons
X
Foto: Thomas Johansson/TT Bild 1 av 1

Bild 5 av 10

5. Överraskningarna

Foto: Thomas Johansson/TT

Östersund och Häcken är två klubbar med potential att överraska. Östersund slutade åtta i fjol under sin debutsäsong och siktar högre i år. Laget har gått till final i Svenska cupen, där de möter Norrköping på hemmaplan. Graham Potter är allsvenskans mest intressanta tränare. Häcken föll mot just Östersund i cupens semifinal, men har ett anfall som kommer att sänka många lag.

Annons
X
Annons
X
Foto: Maja Suslin/TT Bild 1 av 1

Bild 6 av 10

6. Initiativet

Foto: Maja Suslin/TT

AIK:s huvudsponsor Åbro hoppar av samarbetet efter årets säsong. Företaget har varit AIK:s huvudsponsor sedan 1994. Under sitt sista år i AIK upplåter Åbro sin plats på matchtröjan till Hjärt-Lungfonden för att hedra minnet av målvakten Ivan Turina som avled för snart fyra år sedan. Ett hedervärt initiativ.

Annons
X
Annons
X
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 1 av 1

Bild 7 av 10

7. Outsidern

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

IFK Göteborg är normalt sett ett topplag, men tippas få en tung säsong. Bara 22,7 procent av deltagarna tippade att Blåvitt blir bäst i stan. Något som Blåvitts tränare Jörgen Lennartsson inte har något emot. ”2017 är väl det första året där IFK Göteborg ses som en underdog. Men det gör oss absolut ingenting”, sa han.

Annons
X
Annons
X
Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1

Bild 8 av 10

8. Flytten

Foto: Janerik Henriksson/TT

Samtliga huvudtränare var på plats i Uppsala på upptaktsträffen – utom Hammarbys nye huvudansvarige Jakob Michelsen, som passade på att flytta i stället. Assisterande tränaren Stefan Billborn fick ta över och konstaterade att Bajen inte själva vet var de står och att spelarna och ledarna inte lider av turbulensen efter Mats Jingblads avhopp som sportchef: ”Det är möjligt att det är kaos utanför, men det är inget vi märker”, slog han fast.

Annons
X
Annons
X

Henok Goitom.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

Bild 9 av 10

9. Osäkerheten

Henok Goitom.
Henok Goitom. Foto: Henrik Montgomery/TT

AIK-tränaren Rikard Norling medger att han är osäker på Henok Goitoms form. ”Det är 50/50 när det handlar om hans fysiska status. Vi behöver få ut Henok till träning varje dag”, förklarade Norling som behöver sin stjärnanfallare på topp – i dubbel bemärkelse.

Annons
X
Annons
X
Foto: Emil Langvad/TT Bild 1 av 1

Bild 10 av 10

10. Pyrotekniken

Foto: Emil Langvad/TT

Avbrotten på grund av pyroteknik har varit många på de allsvenska arenorna. Men både Fotbollssupporterunionen och Svensk Elitfotboll jobbar för att hitta en lösning med legal pyro. ”Det är en bengal med kallare låga än vad som finns i dag, 150–200 grader. Den kommer inte att finnas på läktarna redan i år, men vi undersöker den typen av pjäser”, sade Supporterunionens ordförande Sofia Bohlin.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X