Annons

Här är aktierna du borde köpt vid årsskiftet

Det har varit klackarna i taket för aktier under årets första kvartal. Stockholmsbörsen har sammantaget under januari, februari och mars lyft mer än vad den gjorde under hela 2014.

Under strecket
Publicerad
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT Bild 1 av 1
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT Bild 1 av 1
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Facit för Stockholmsbörsens bredaste index, All share, under fjolåret var en uppgång med snudd på 12 procent. Inte fy skam men mediokert jämfört med hur det varit så här långt 2015. Från och med årsskiftet och fram till ett par timmar före börsstängning denna sista marsdag är lyftet cirka 15 procent.

Styrräntor nära eller under noll, som här hemma, har fått fart på lejonparten av världens börser. Stockholmsbörsen är en av de hetaste världsbörserna i år men har långt upp till Köpenhamnsbörsen som stigit nästan dubbelt så mycket och är etta i globaltoppen.

Andra börser med bättre spänst än den hemmavid återfinns i Helsingfors, Frankfurt, Paris samt Moskva. Ryska aktieposter har vunnit terräng i år igen men behöver ytterligare ett stort mått av köpsug för att vara tillbaka på de nivåer som gällde före det dramatiska indexraset på 45 procent under 2014.

Annons
Annons

”Storbolags
–förlorarna i år är få.”

Det stora flertalet av aktierna på storbolagslistan har skruvat sig uppåt kursmässigt i år. Vinnare 2015 med en fjärdedel av börsåret i hamn är Axis som naturligt svingade sig upp i topp när budet från Canon blev en het nyhet 10 februari. Fortfarande storbolagsvinnare, med god marginal, är it-nätverksbolaget, särskilt nu när det dessutom ser ut att kunna bli en budstrid.

Kampen om andraplatsen är knivskarp. Det finns sex aktier som stigit mellan 30 och 37 procent. Och det finns ingen tydlig branschvinnare bland dessa. Här trängs bland andra verkstadsjätten SKF, fastighetsbolaget Balder, skogsbolaget Stora Enso och säkerhetskoncernen Securitas som, efter flera års istid på börsen, steg i fjol och fortsatt in i 2015 plötsligt blivit ett hett byte på marknaden.

Ett investmentbolag som gått särskilt bra i år är Melker Schörling.

Det saknas inte förklaringar till varför börsen stiger. Många exportbolag drar nytta av en stark dollar. Stimulanser från Europeiska centralbanken är en annan injektion till marknaden, liksom det faktum att det ser allt ljusare ut konjunkturmässigt på andra sidan Atlanten. Nu i veckan kom signaler från Kina om ytterligare penningpolitisk stimulans där och det satte fart på börserna i världen under måndagen.

Men det mesta bränslet till Stockholmsbörsen kommer sannolikt från det faktum att det är svårt att hitta alternativa placeringar som ger bättre avkastning än aktier sedan den svenska centralbanken i mitten av februari tog ned sin viktiga styrränta till under noll. I förra veckan skedde ytterligare en överraskande sänkning. Nu vilar reporäntan på nivån minus 0,25 procent. Frågan är hur länge minusräntebränslet varar. Som bekant finns det flera oroshärdar runt om i världen.

Storbolagsförlorarna i år är få. Det är bara Africa Oil som blivit en ordentlig kalldusch för befintliga aktieägare med en nedgång på 28 procent sedan årsskiftet. På minussidan, men inte så långt från nollstrecket, finns Lundin Mining, SSAB och Elekta. I storbolagsbotten finns också detaljhandelsaktierna Ica-gruppen och Axfood som i fjol hade ett lysande börsår med kurslyft på 52 respektive 45 procent.

Ica-gruppens bokslutskommuniké innehöll lägre rörelsevinst än väntat och kan ha bidragit till den marginella kursnedgången i år. Möjligen tyckte marknadens aktörer att det blev för mycket upp även för Axfood under förra året och därav en kursjustering nedåt 2015. 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons