Aktierna du borde ha ägt – och dumpat

Tvärnitar – och succéer. Börsåret 2018 är fyllt av utropstecken bland storbolagsaktierna. Här listar SvD Näringsliv några av de aktier som står i illrött, och vissa som tagit rejäl fart uppåt.

SvD Näringsliv
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Om inget oförutsätt händer så kommer 2018 sluta som det sämsta börsåret sedan 2011. I Stockholm är OMXS30 ned närmare 10 procent sedan årsskiftet och bland några av de största bolagen är det illrött med bara en börsdag kvar för året. Nedan finns några utropstecken på börsen, aktier som handlas på rejält plus eller minus i år.

Kritiken mot Astra Zeneca har handlat om att man har haft alldeles för lite nya produkter att ersätta de gamla med i forskningsportföljen, men på senare tid har bolaget fått bra fart på aktien. Alldeles nyligen fick Astra Zenecas cancerläkemedel Lynparza ett godkännande av den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, som en förstabehandling av patienter med BRCA-muterad äggstockscancer. Aktien är upp runt 20 procent sedan årsskiftet och mer finns att ge enligt den analytikersammanställning SME Direkt gjort. Fyra rekommenderar köp, en sälj och två behåll.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons