Annons

Här är 2013 års bästa svenska bilder

Vissa bilder griper tag i betraktaren och är omöjliga att glömma. Som den på Alladin som samlar tomhylsor (sist här i svepet). Niclas Hammarströms foto taget i syriska Aleppo prisades på lördagen som den främsta på Årets bild-galan i Sundsvall. Men kategorierna är många, liksom tillfällena att bli berörd. Bläddra igenom 2013 års starkaste bilder – i urval av SvD – från Sveriges bästa fotografer.

Under strecket
Publicerad

**Årets pressfotograf: Magnus Wennman, Aftonbladet.** Julafton på hotellhem Pelikan. ”Kom så får du en julkram, Matte”, säger Pecka. De är två av Stockholms många hemlösa. I över 20 år har de levt på gatan ihop. **Ur juryns motivering:** ”Han fortsätter att utvecklas som fotograf år efter år efter år /…/ Några fotografer är visuella andra fokuserar på de viktiga berättelserna. Magnus Wennman gör båda delarna.” Årets bild-ordföranden Ola Axman anser att Wennman är topp tio bland pressfotografer i världen.

Foto: MAGNUS WENNMAN Bild 1 av 1
**Årets pressfotograf: Magnus Wennman, Aftonbladet.** Julafton på hotellhem Pelikan. ”Kom så får du en julkram, Matte”, säger Pecka. De är två av Stockholms många hemlösa. I över 20 år har de levt på gatan ihop.   
**Ur juryns motivering:**  ”Han fortsätter att utvecklas som fotograf år efter år efter år /…/ Några fotografer är visuella andra fokuserar på de viktiga berättelserna. Magnus Wennman gör båda delarna.” Årets bild-ordföranden Ola Axman anser att Wennman är topp tio bland pressfotografer i världen.
**Årets pressfotograf: Magnus Wennman, Aftonbladet.** Julafton på hotellhem Pelikan. ”Kom så får du en julkram, Matte”, säger Pecka. De är två av Stockholms många hemlösa. I över 20 år har de levt på gatan ihop. **Ur juryns motivering:** ”Han fortsätter att utvecklas som fotograf år efter år efter år /…/ Några fotografer är visuella andra fokuserar på de viktiga berättelserna. Magnus Wennman gör båda delarna.” Årets bild-ordföranden Ola Axman anser att Wennman är topp tio bland pressfotografer i världen. Foto: MAGNUS WENNMAN

Magnus Hjalmarson Neideman vann tredje pris i klassen Årets nyhetsreportage Sverige.

Annons
Annons
Annons