Annons
X
Annons
X
Av SvD, TT
(uppdaterad)
Kriget mot IS

Allvarligt bakslag för IS – förlorade kontrollen över världsarvet

Islamiska staten har drivits ut ur världsarvsstaden Palmyra i Syrien efter omfattande ryska flygbombningar. Syriens regim planerar nu att återta fler städer från extremistgruppen.

– Det här är en stor förlust för IS, säger en expert till TT.

Intensiva stridigheter ägde rum vid offensiven i Palmyra den 25 mars.

Foto: AP Bild 1 av 2

Syriens president Bashar al-Assad.

Foto: AP Bild 2 av 2

Bild 1 av 13

Världen har tvingats se på när Islamiska staten (IS) har raserat romerska tempel, en antik triumfbåge och berömda gravar i Palmyra sedan jihadiströrelsen intog staden i maj i fjol. Den syriska regimen – införstådd med Palmyras propagandavärde – har vänt gevärspiporna mot IS ställningar i staden sedan vapenvilan mellan regimen och den moderata oppositionen trädde i kraft i slutet av förra månaden. Efter flera dagars häftiga strider och intensiva ryska flygbombningar drog sig jihadisterna i dag ut ur staden, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

"Det ryska flygvapnet har genomfört 40 flygningar i Palmyra-området och har slagit till mot 117 av terroristernas militärbaser de senaste 24 timmarna", skriver det ryska försvarsdepartementet i ett uttalande enligt Interfax.

Syriens statstelevision sände ett inslag på morgonen som visade mer eller mindre övergivna gator och svårt sargade byggnader. Statstelevisionen visade även bilder inifrån Palmyras berömda museum, där krossade skulpturer låg strödda över golvet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

President Bashar al-Assad sade till en delegation med franska parlamentariker att "befriandet av den historiska staden Palmyra i dag är en viktig bedrift och ännu ett tecken på att arméns och dess allierades strategi är framgångsrik", enligt statstelevisionen.

[object Object]
Intensiva stridigheter ägde rum vid offensiven i Palmyra den 25 mars. Foto: AP
Syriens president Bashar al-Assad. Foto: AP

Armén förklarar i ett uttalande att Palmyra kommer att användas som en trampolin för att återta fler städer och områden, främst den oljerika provinsen Deir Ezzor och IS självutnämnda huvudstad al-Raqqa.

Det här är en stor förlust för IS.

Omkring 400 IS-medlemmar och minst 182 regeringssoldater dödades i striderna, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien. Observatoriets chef Rami Abdel Rahman säger till TT att Islamiska statens reträtt är dess största enskilda nederlag sedan den utropade sitt "kalifat" i Irak och Syrien 2014.

– Det här är en stor förlust för IS. Gruppen har gått från att kontrollera 40 procent av Syriens territorium till 30 procent, säger han.

SOHR har inga säkra uppgifter om hur många civila som dödats i striderna. Staden har mer eller mindre tömts på invånare, säger Rami Abdel Rahman:

– Det finns inga civila i Palmyra, de sista lämnade staden för två veckor sedan. Majoriteten hade dock lämnat staden innan dess.

Många experter har varnat för att IS motgångar i Irak och Syrien den senaste tiden kan leda till att de återgår till sin tidigare gerillataktik med självmordsdåd riktade mot civila mål. Enligt Per Jönsson, Mellanösternanalytiker på Utrikespolitiska institutet, följer tillbakadragandet från Palmyra ett mönster.

– När man ser att här blir en lång strid vill man inte upprepa vad som hände i Kobane hösten 2014, där IS beslöt sig för att försöka hålla staden till varje pris. Det skedde till ett väldigt högt pris för dem och alla andra, och man förlorade den, säger Jönsson.

– De senaste gångerna har IS utrymt direkt när gruppen märkt att man varit helt underlägsen, både i Syrien och i Irak.

Läs vidare för fler IS-bakslag den senaste tiden:

Annons
X
Annons
X

Irakiska soldater utanför Makhmour, cirka 75 km sydost från Mosul, Irak.

Foto: Alice Martins/AP Bild 1 av 1

Bild 2 av 13

[object Object]
Irakiska soldater utanför Makhmour, cirka 75 km sydost från Mosul, Irak. Foto: Alice Martins/AP

Pentagon ökar närvaron i Irak

Islamiska staten (IS) i norra och västra Irak möter hårt motstånd från sina fiender efter upprepade bombdåd i landet. Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon kommer att föreslå för president Barack Obama att USA ska öka sin militära närvaro i Irak, uppger TT på påskaftons morgon.

Målet med den ökade närvaron i Irak är att USA ska kunna hjälpa de irakiska styrkorna med att återta IS-staden Mosul. Det finns redan omkring 200 amerikanska soldater i norr, enligt uppgifter från USA:s regering. Koalitionen mellan Irak och USA bildades 2014.

Annons
X
Annons
X

En bild på Muhammad Mursi, som störtades av militären 2013. Bilden är tagen samma år.

Foto: Amr Nabil/AP Bild 1 av 1

Bild 3 av 13

[object Object]
En bild på Muhammad Mursi, som störtades av militären 2013. Bilden är tagen samma år. Foto: Amr Nabil/AP

Strider i norra Sinai

Den egyptiska armén anföll på långfredagen jihadister i norra Sinaihalvön. Vid insatsen ska minst 60 jihadister ha dödats och 27 fordon förstörts, enligt regeringen, men siffrorna har inte bekräftats från en oberoende part ännu. Händelserna inträffade söder om Rafah på gränsen mellan Egypten och Gazaremsan.

Förra veckan tog IS på sig en attack där 15 egyptiska poliser på Sinaihalvön miste livet, enligt inrikesministeriet i Kairo. Även fem av jihadisterna ska ha dödats vid händelsen, skriver TT. Våldsamheterna i Egypten har trappats upp sedan den islamistiske presidenten Muhammad Mursi störtades av militären 2013. Flera sammanstötningar har sedan dess skett mellan den egyptiska armén och beväpnade grupper.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli, också känd som Haji Imam.

  Foto: Wikimedia Bild 1 av 1

  Bild 4 av 13

  [object Object]
  Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli, också känd som Haji Imam. Foto: Wikimedia

  IS andreman i Syrien död

  Amerikanska NBC rapporterade på långfredagen att IS andreman Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli i Syrien, en religiös ledare med titeln "haji imam", dödats i en räd tidigare i mars. Han ska bland annat ha skött rörelsens finanser och varit i kontakt med högste IS-ledaren, Abu Bakr al-Baghdadi, som uppges ha gått under jorden.

  USA säger sig ha dödat flera centrala ledare de senaste dagarna, och enligt New York Times har specialenheter sedan några månader tillbaka arbetat med att identifiera, hitta och döda IS-ledare.

  Annons
  X
  Annons
  X

  26-year old Salah Abdeslam har gripits av polisen.

  Foto: AP Bild 1 av 1

  Bild 5 av 13

  [object Object]
  26-year old Salah Abdeslam har gripits av polisen. Foto: AP

  Sex gripna efter Brysselattackerna

  Sex personer med kopplingar till terrordådet i Bryssel, som IS har tagit på sig, greps av polisen på skärtorsdagen. Åklagaren har sagt att gripandena ägde rum i samband med genomsökningar av Brysselområdena Schaerbeek, Jette och stadskärnan, enligt Reuters.

  Tillslagen gjordes två dagar efter attackerna på flygplatsen Zaventem och i tunnelbanestationen Maelbeek, som dödade minst 33 personer och skadade över 300.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Den här bilden på Omar al-Shishani spreds på sociala medier 2014.

  Foto: AP Bild 1 av 1

  Bild 6 av 13

  [object Object]
  Den här bilden på Omar al-Shishani spreds på sociala medier 2014. Foto: AP

  Jagad IS-ledare död

  IS-befälhavaren Omar al-Shishani, "Omar tjetjenen”, dog efter att ha skadats i ett USA-lett flyganfall i nordöstra Syrien den 4 mars. Det bekräftar det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.

  Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har tidigare uppgett att han är ”kliniskt död”. Men nu uppger amerikanska källor att han har dödats i ett flyganfall. Omar al-Shishani var en av de mest jagade IS-ledarna, som USA hade utfäst en belöning på fem miljoner dollar till den som dödar honom.

  Annons
  X
  Annons
  X

  USA:s utrikesminister John Kerry.

  Foto: Andrew Harnik/AP Bild 1 av 1

  Bild 7 av 13

  [object Object]
  USA:s utrikesminister John Kerry. Foto: Andrew Harnik/AP

  600 döda IS-soldater

  Minst 600 IS-soldater ska ha dödats i Syrien under loppet av tre veckor från slutet av februari och framåt, enligt USA:s utrikesminister John Kerry. Dessutom uppger han att IS ska ha förlorat cirka 3 000 kvadratkilometer markområden, rapporterar AFP.

  Han poängterade samtidigt att vapenvilan mellan de syriska regeringstrupperna och rebellerna har sänkt våldet med 80–90 procent. Ett faktum som han kallade för "mycket, mycket betydande".

  Annons
  X
  Annons
  X

  Polisen gjorde räder i Argenteuil nordväst om Paris den 24 mars.

  Foto: Francois Mori/AP Bild 1 av 1

  Bild 8 av 13

  [object Object]
  Polisen gjorde räder i Argenteuil nordväst om Paris den 24 mars. Foto: Francois Mori/AP

  Terrormisstänkt gripen i Frankrike

  Fransk polis grep den 16 mars en person i Paris som misstänkt för att ha förberett en terrorattack. Inrikesminister Bernard Cazeneuve meddelade att planerna var långt framskridna.

  Gripandet ägde rum i Argenteuil, nordväst om Paris. Det finns enligt inrikesministern inga bevis för kopplingar med attackerna i Paris i november eller med de i Bryssel i mars. Polisen förde utrustning för bombröjning till platsen, enligt Cazeneuve, skriver TT.

  Annons
  X
  Annons
  X

  IS-anhängare i Mosul, Irak, den 19 april 2015.

  Foto: AP Bild 1 av 1

  Bild 9 av 13

  [object Object]
  IS-anhängare i Mosul, Irak, den 19 april 2015. Foto: AP

  Attacker mot IS kemvapenanläggningar

  Den USA-ledda koalitionen genomförde den 11 mars flygattacker mot IS kemvapenanläggningar, enligt Pentagon. Bombningarna kunde genomföras efter information som framkommit i förhör med den tillfångatagne IS-mannen Suleyman Dawud al-Bakkar, skriver TT.

  Pentagon preciserar inte var attackerna skett, men enligt uppgifter i New York Times har angrepp riktats mot mål i och omkring den irakiska staden Mosul i Irak.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Pentagons presstalesperson Peter Cook till vänster, USA:s försvarsminister Ash Carter i mitten.

  Foto: Carolyn Kaster/AP Bild 1 av 1

  Bild 10 av 13

  [object Object]
  Pentagons presstalesperson Peter Cook till vänster, USA:s försvarsminister Ash Carter i mitten. Foto: Carolyn Kaster/AP

  IS-chef för kemiska vapen gripen

  En viktig IS-ledare, Suleyman Dawud al-Bakkar, tillfångatogs förra månaden i Irak. Det meddelade Pentagon den 10 mars. IS-ledaren kallas även för Abu Dawud och sägs vara chef för tillverkningen av kemiska vapen och andra vapen.

  – Vi tror att informationen vi har lyckats komma över kommer att ge oss möjlighet att utföra ytterligare operationer, sade Pentagons presstalesperson Peter Cook, enligt TT.

  Information från förhöret med Abu Dawud uppgavs ha gett kunskap om organisationens anläggningar för kemiska vapen, om produktionen samt personer som är inblandade. Tack vare informationen kunde även flera flygangrepp genomföras mot IS-anläggningar. Abu Dawud har överlämnats till irakiska myndigheter.

  Annons
  X
  Annons
  X

  IS-trupp marscherar i Raqqa, Syrien, januari 2014. (arkivbild)

  Foto: AP Bild 1 av 1

  Bild 11 av 13

  [object Object]
  IS-trupp marscherar i Raqqa, Syrien, januari 2014. (arkivbild) Foto: AP

  Lista "guldgruva" i kampen mot IS

  Europeiska säkerhetstjänster hittade i mars ett registret som ser ut att vara från slutet av 2013. Det innehåller bland annat namn, födelseplats, hemstad och telefonnummer till omkring 22 000 personer som anslutit sig till den militanta jihadiströrelsen IS, rapporterar The Guardian. Listan innehåller även familjemedlemmars namn, referenser och uppgifter om vilka länder de rest igenom om de kan tänka sig att bli självmordsbombare.

  Den brittiska tv-kanalen Sky News hävdar att den fått filerna av en tidigare medlem i terrorrörelsens säkerhetspolis. Senare bekräftade Tysklands inrikesminister Thomas de Maizère att även tyska myndigheter haft tillgång till medlemsregistret. IS-anhängarna på listan är medborgare i sammanlagt 51 länder, bland annat i Storbritannien, USA, Kanada, samt länder i norra Europa, Mellanöstern och Nordafrika, enligt Sky News. Säpo vill inte kommentera huruvida det finns svenskar i registret.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: AP Bild 1 av 1

  Bild 12 av 13

  Foto: AP

  Tusentals IS-uniformer beslagtagna

  Spanska myndigheter beslagtog i mars 20 000 uniformer och utrustning som tros ha varit avsedda för IS-soldater och Nusrafronten, rapporterade CNN den 4 mars. Den spanska polisen gjorde upptäckten i samband med ett tillslag mot ett nätverk som försett organisationer med militär utrustning.

  Uniformerna hade gömts i tre containrar märkta "second hand-kläder". Containrarna var på väg att skeppas till områden som kontrolleras av IS och Nusrafronten. Sju personer greps i samband med insatsen, som ägde rum vid en hamn i Valencia och i Algeciras, skriver TT.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Raad Adayleh/AP Bild 1 av 1

  Bild 13 av 13

  Foto: Raad Adayleh/AP

  IS-attack stoppad i Jordanien

  Den jordanska underrättelsetjänsten uppgav den 2 mars att man avstyrt en terrorattack mot civila och militära mål i landet. Dådet ska ha planerats av IS. Lokala säkerhetsstyrkor lokaliserade sju misstänkta attentatsmän i staden Irbid i närheten av gränsen till Syrien, enligt den statliga nyhetsbyrån Petra.

  En polis dödades i samband med insatsen. Automatvapen, ammunition och sprängmedel ska också ha hittats vid gruppens tillhåll.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X