Annons

Hon fick två svenskar dömda för folkmord

– Jag har dödat över två tusen människor och jag skäms så fruktansvärt, säger den 47-årige småbarnspappan till SvD.

Han är en av tusentals som dömts för folkmordet i Rwanda. Massmord som även fått rättsliga följder i Sverige, där åklagaren Tora Holst lett två unika fall – med helt nya grepp inom svensk rättshistoria.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Svenska chefsåklagaren Tora Holst fick ett historiskt uppdrag; att åtala de första folkmördarna i Sverige. Nu sitter båda massmördarna bakom lås och bom på livstid. ”Det är fortfarande svårt att förstå hur de kunde slå ihjäl sina grannar”.

Foto: Gunilla von Hall

Nu blir hennes arbete film. I fyra år jobbade Tora Holst med unika åtal mot två folkmördare. Hon säger att det värsta var att höra vittnesmål om hur hela kyrkor med människor sattes i brand, och hur förövarna särskilt skulle döda kvinnor och barn.

Foto: Gunilla von Hall

”Kontrasterna mellan det naturfagra Rwanda och landets blodiga historia är kolossal, det är som paradiset och helvetet på samma gång”. Det säger chefsåklagare Tora Holst som fick två folkmördare bakom galler.

Foto: Gunilla von Hall

Han blev ensam kvar. Théoneste satt instängd på stadion i Kibuye med sina föräldrar och fem syskon. Han lyckades fly medan hela familjen mördades. Senare blev han vittne som fällde de svensk-rwandiska folkmördarna.

Foto: Gunilla von Hall

”Vi gick från hus till hus och slog ihjäl folk, sedan kände man sig stolt och blev respekterad”. Folkmördaren Rongorongo berättar för SvD om tiden som ledare för Rwandas fruktade dödspatruller.

Foto: Gunilla von Hall

En tagg sitter extra djupt. ”Mamma gömde tutsier medan jag jagade för att döda så många jag kunde. Hon gjorde ju rätt, och jag fel”. Rongorongo säger att det inte finns något straff som räcker för att sona hans brott.

Foto: Gunilla von Hall

Ett helt nytt grepp. Tora Holst flög ned hela tingsrätten och hovrätten till Rwanda för att kunna göra bedömningar om folkmordet på plats. Initiativet saknar motstycke i svensk brottsmålshistoria.

Foto: Privat
Efter reklamen visas:
Hon fick två svenskar dömda för folkmord

KIGALI. Hon var inte beredd på detta. Trots att hon länge arbetat med brott som hedersmord och kvinnomisshandel i Sverige.

Annons
Annons
Annons