Annons

Yemen BluesHäpnadsväckande bra när jemenitiskt arv möter blues

Sångaren Ravid Kahalani startade Yemen Blues 2010 och blandar sina jemenitiska rötter med blues, funk, afrikansk soul och opera.
Sångaren Ravid Kahalani startade Yemen Blues 2010 och blandar sina jemenitiska rötter med blues, funk, afrikansk soul och opera. Foto: Zohar Ron

De jemenitiska judarnas musik lämnar avtryck i Ravid Kahalanis säregna stilmix. När hans band Yemen Blues spelar på Fasching lyfter musiken för att den tycks född i stunden.

Under strecket
Publicerad

När Ravid Kahalani efter ett långt vindlande intro på oud börjar sjunga sin låt ”Jat Mahibathi” är jag först säker på att det är ett klassiskt raï-stycke och letar i mitt minne efter vilket, sedan funderar jag på om det inte är något av Rachid Taha. Samma sak händer flera gånger under konserten och jag försöker febrilt hitta originalen. Men varje gång har jag fel.

Sådan är Yemen Blues musik och så kärleksfullt omsluter den varje uttryck att den tycks vara på väg att skriva in sig permanent i den genren, bara för att strax därpå och helt osentimentalt ge sig hän åt nästa kärlek, musik från någon annanstans kring Medelhavet eller i Mellanöstern.

Annons
Annons
Annons