Hantverksmejeristen: ”Blivit ballt att göra ost”

Matilda Johansson på hantverks- mejeriet Räven & Osten hämtar varje morgon mjölk från granngården.
Matilda Johansson på hantverks- mejeriet Räven & Osten hämtar varje morgon mjölk från granngården. Foto: Christian Gustavsson

Säg svensk ost och många tänker på frukostmackans hårdost. Nu är det dags att tänka om. SvD Mat&resor gick en kurs i ystning för att lära sig mer om det svenska ostundret.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Matilda Johansson är molekylärbiolog i grunden, nu driver hon mejeri.

Matilda Johansson är molekylärbiolog i grunden, nu driver hon mejeri.

Foto: Christian Gustavsson
Racletteosten Morran är en av de nya ostarna på Räven & Osten, den ligger ännu och mognar.

Racletteosten Morran är en av de nya ostarna på Räven & Osten, den ligger ännu och mognar.

Foto: Christian Gustavsson
Yvette och Mario Wenzel har 40 getter. Ibland får de följa med ut på promenad.

Yvette och Mario Wenzel har 40 getter. Ibland får de följa med ut på promenad.

Foto: Christian Gustavsson
Mario och Yvette Wenzel fick två getter av en slump, nu driver de getmejeri på heltid.

Mario och Yvette Wenzel fick två getter av en slump, nu driver de getmejeri på heltid.

Foto: Christian Gustavsson
Det är dags för mjölkning för några av getterna på Höjdens mejeri i Småland.

Det är dags för mjölkning för några av getterna på Höjdens mejeri i Småland.

Foto: Christian Gustavsson
Bland Höjdens getostar finns Höjdens ädelgrön och chèvre. I bakgrunden färsk getmjölk till kaffet.

Bland Höjdens getostar finns Höjdens ädelgrön och chèvre. I bakgrunden färsk getmjölk till kaffet.

Foto: Christian Gustavsson
Vid formsättningen av osten öser Matilda Johansson upp ostmassan med ett durkslag.

Vid formsättningen av osten öser Matilda Johansson upp ostmassan med ett durkslag.

Foto: Christian Gustavsson
Ostarna på Ådala hantverksmejeri är döpta efter stjärnor, som Aftonstjärnan.

Ostarna på Ådala hantverksmejeri är döpta efter stjärnor, som Aftonstjärnan.

Foto: Christian Gustavsson
Utomhus är bäst. Vart man än åker hittar man småländska kor på grönbete.

Utomhus är bäst. Vart man än åker hittar man småländska kor på grönbete.

Foto: Christian Gustavsson
Annons

På gården Lida i småländska Järnforsen har man bildskön utsikt över höstlandskapet i alla väderstreck. Här ligger Matilda Johanssons hantverksmejeri Räven & Osten, där 500 liter mjölk långsamt håller på att förvandlas till ost.

– Jag är molekylärbiolog i grunden, men just här finns inte den typen av jobb på rimligt avstånd, säger Matilda medan hon rör ner löpe i ystningsgrytorna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons