X
Annons
X

Hansi Schwarz är död

Grundaren av Visfestivalen i Västervik, Hansi Schwarz är död. Han avled natten till fredag i Lund efter en längre tids sjukdom, uppger Sveriges Radio P4 Kalmar.

Av Spektra, TT

Hansi Schwarz föddes i Tyskland men kom som treåring till Sverige med de vita bussarna i andra världskrigets slutskede. Han var en av grundarna av 60-talsbandet Hootenanny Singers, där Abbas Björn Ulvaeus också ingick. Gruppens folkmusikbaserade stil gick stick i stäv med den rådande Beatles-,Tages- och Hep Stars-febern i landet.

Deras tolkningar av bland andra Dan Andersson och Evert Taube fast med stämsång gav rader med hits. "Gabrielle", "Där björkarna susa" och "Omkring tiggarn från Luossa" var några av gruppens största framgångar. Sammanlagt 40 av gruppens låtar har legat på Svensktoppen. Just "Omkring tiggaren från Luossa" låg hela 52 veckor på listan 1972-73.

Hootenanny Singers. Björn Ulvaeus (längst fram), Hansi Schwarz, Tony Rooth, och Johan Karlberg.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 2

Popgruppen Hootenanny singers hotas av splittring när medlemmarna kallas in till militärtjänstgöring. Från vänster på bilden: Hansi Schwarz, Björn Ulvaeus, Johan Karlberg och Tony Roth.

Foto: ARNE SCHWEITZ Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X