Annons

Hans Wallmark (M): Vi behöver mer forskning om desinformation

Det dansades på Berlin-muren 1989, nu är den riven och DDR upplöst. Men dess agentnät i Sverige övertogs av KGB.
Det dansades på Berlin-muren 1989, nu är den riven och DDR upplöst. Men dess agentnät i Sverige övertogs av KGB. Foto: Thomas Kienzle / TT NYHETSBYRÅN

Den östtyska spionorganisationen Stasis verksamhet i Sverige är inte bara av historiskt intresse. Genom ökad forskning i fallet kan vi lära mer om dagens pågående verksamheter av liknande slag och stärka det svenska psykförsvaret, enligt Hans Wallmark.

Under strecket
Publicerad

För några månader sedan hade en god vän ordnat biljetter till DDR-museet i Berlin. En fin dag i den tyska huvudstaden som inleddes med en ganska märklig tur genom rum och samlingar som speglade tillvaron i forna Östtyskland. Och plötsligt visades filmer och miljöer som enkelt gick att känna igen för den som växt upp i Sverige under 1960- och 70-talet!

Professor Anders Törnvall har i två intressanta artiklar här på Säkerhetsrådet (11/8, 12/8) beskrivit hur den östtyska säkerhetstjänsten Stasi målmedvetet bearbetade den svenska lärarkåren för att den skulle bli mer positivt inställd till DDR - den socialistiska bonde- och arbetarstaten. Stasis påverkansarbete i Sverige är något som det länge var relativt tyst om, men som på senare år har uppmärksammats genom förtjänstfulla insatser av personer som Törnvall, Birgitta Almgren och Christoph Andersson.

Annons
Annons
Annons