Annons
X
Annons
X

Hans pension: 62 miljoner kronor

RIK ÅLDERDOM AMF:s förre vd Christer Elmehagen har haft ett guldkantat pensionsavtal. De tre sista åren som vd lyfte han 32 miljoner kronor enbart i pensionsavsättningar. Totalt har AMF:s styrelse godkänt utbetalningar på 104 miljoner kronor de senaste tio åren till sin tidigare vd. AMF:s ordförande Göran Tunhammar kallar nu summorna ”hiskeliga” och det jäser av missnöje i LO-distrikten.

Christer Elmehagen, före detta vd i AMF pension, fick 32 miljoner kronor i pensionsavsättningar bara under de sista tre åren som vd för pensionsbolagat.
Christer Elmehagen, före detta vd i AMF pension, fick 32 miljoner kronor i pensionsavsättningar bara under de sista tre åren som vd för pensionsbolagat. Foto: SCANPIX

Mer om skandalen

I fredagens SvD Näringsliv medgav Christer Elmehagen att han flyttat 33 miljoner kronor från sin traditionella pensionsförsäkring till en räntefond. En av anledningarna var att rädda kapitalet undan AMF:s kommande återtag där pensionskapitalet för alla övriga pensionssparare skrevs ned med åtta procent.

De stora summor som Christer Elmehagen haft att röra sig med beror på att han under sina sista år som vd för AMF Pension fått anmärkningsvärt stora inbetalningar till sin pension, allt med styrelsens goda minne. 2008 var summan drygt 9 miljoner, 2007 drygt 11 och lika mycket året dessförinnan, enligt AMF Pensions årsredovisningar.

Räknat från 1998, då Christer Elmehagen tillträdde som vd, blir den totala pensionskostnaden för AMF 62 miljoner kronor. Till det ska läggas Elmehagens totala lön och bonus under samma period på totalt 42 miljoner kronor. Sammantaget innebär det en imponerande summa på 104 miljoner kronor eller över 10 miljoner per år. Det är en ersättning i klass med flera av de stora börsbolagens chefer och ljusår från ersättningar och pensioner för AMF:s kunder som till stor del består av LO-medlemmar.

Annons
X

Det som framförallt sticker ut är Christer Elmehagens överenskommelse med styrelsen när det gäller hans pensionsavsättningar de senaste 2,5 åren. 2004 förlängde Wanja Lundby-Wedin, Göran Tunhammar och de andra i styrelsen Christer Elmehagens kontrakt. Han skulle enligt det ursprungliga avtalet gå i pension i juni 2006. Nu fortsatte han fram till december 2008.

Under den korta perioden fick han extra pensionsavsättningar på 770 000 kronor i månaden.

”Dessa avser dels att täcka pensionsförmåner intjänade under den förlängda anställningstiden, dels komplettera Christer Elmehagens pensionsförmåner enligt de ursprungligt avtalade villkoren”, skriver AMF i årsredovisningen.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De extra avsättningarna innebär att AMF Pension fick betala Christer Elmehagen totalt 47 miljoner kronor i pensionsavsättningar, lön, bonus för de tre sista åren som vd. Det motsvarar 1,3 miljoner i månaden.

  I landets LO-distrikt jäser det nu av missnöjde efter alla turer kring AMF Pension. Näringsliv har talat med ett flertal av LO:s distriktsordförande och upprördheten över AMF-direktörernas lönevillkor och agerande är stor.

  –Det är helt enkelt käpprätt åt helvete att personer som arbetar för oss kan bete sig på det här sättet. Det måste finnas en gemensam moralsyn som är gemensam i arbetarrörelsens företag och organisationer, säger Hasse Andersson, ordförande i LO-distriktet i Västsverige.

  –Vi står just nu och ska välja nya pensionsförvaltare och jag har valt LO:s och Folksams gemensamma bolag, Folo och jag kommer att uppmana våra medlemmar att göra detsamma. Vi befinner oss i den värsta ekonomiska krisen någonsin och många av våra medlemmar här i västra Sverige kommer att drabbas av arbetslöshet. Det här var det sista vi behövde, säger han.

  Göran Tunhammar, ordförande i AMF Pension och talesman för styrelsen förstår upprördheten hos spararna över löne- och pensionsavtalen och direktörernas agerande, men säger att det viktiga är att man nu har vidtagit åtgärder som ska förhindra att något liknande kan hända igen.

  –Det är klart att det här har skadat AMF Pension. Samtidigt ska man komma ihåg att AMF har presterat väldigt bra resultat för sina sparare och att det är det som i slutänden ska räknas, säger Göran Tunhammar.

  Christer Elmehagens ersättning kommenterar Göran Tunhammar så här:
  –Det låter som hiskeligt mycket pengar, mera än jag trodde. Jag kan varken bekräfta eller dementera summorna eftersom jag inte har något underlag, här och nu. Däremot vet jag att den nuvarande styrelsen fick överta Christer Elemehagens avtal och at det förlängdes fram till han fyllde 62,5 år. Eftersom det var ett hybridavtal med en avtalsbestämd och en förmånsbestämd del blev det dyrt mot slutet av avtalsperioden. I dag skulle jag aldrig skriva ett liknande avtal i något sammanhang.

  Göran Tunhammar bekräftar att styrelsen togs på sängen av de båda anställda direktörernas agerande. Det berodde dels på att det inte fanns några riktlinjer som reglerade personalens egna affärer med AMF Pension och att kundsekretessen gjorde att ingen utomstående fick reda på att Christer Elmehagen och Ingvar Skeberg flyttade sitt sparande till värdesäkrade räntekonton.

  –Det är ett utomordentligt oetisk beteende även om det är juridiskt korrekt och vi har nu set till att det inte ska kunna hända igen, säger Göran Tunhammar.

  Annons
  Annons
  X

  Christer Elmehagen, före detta vd i AMF pension, fick 32 miljoner kronor i pensionsavsättningar bara under de sista tre åren som vd för pensionsbolagat.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 2
  Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X