Hans namn stals av bedragare

Skatteverket och ekobrottsmyndigheten i Stockholm ­utreder ett åttiotal bolag som har bildats för att bluffa till sig momspengar med falska deklarationer. En sak är ­gemensam: i styrelsen sitter bara personer som bor på ­något slags hem eller institution.

Under strecket
Publicerad
Martin Lindgren är en av de drabbade i företagsbluffen, något som ställt till stora problem i hans tillvaro.

Martin Lindgren är en av de drabbade i företagsbluffen, något som ställt till stora problem i hans tillvaro.

Annons

En av de drabbade är Martin Lindgren, som bor på stödboendet Bostället. Han är upprörd, det har varit en ”jäkligt jobbig grej”, säger han. Den har nästan slagit sönder hans tillvaro, just när han försöker komma på fötter vid 52 års ålder. Bedrägeriet har inneburit många samtal och myndighetskontakter, och han ser ännu inget slut på det hela.
Han är också väldigt förvånad. Över hur lättvindigt man kan bilda bolag. Som ”gammal rövare” (eget uttryck), tidigare amfetamin­missbrukare och bostadslös i femton år har han absolut ingen kreditvärdighet.
– Så jag kan ju inte hyra en dvd-spelare en gång. Men jag kan bli registrerad som styrelseledamot i ett nybildat bolag, utan att visa leg ens.

I mars fick han ett brev från Skatte­verket. Det var en ”påminnelse om den pågående skatterevisionen i ditt bolag”. Han fattade ingenting, han hade inget bolag.
– För ett år sen hade jag inte orkat göra något. Men nu håller jag på att reda ut egna grejer, talar med kronofogden om mina skulder och så. Så jag ringde Skatteverket.
Företagsbluffen började rullas upp förra året. Pia Bergman, projektchef på Skatteverket, menar att sådan här förfalskning av identiteter är en ny företeelse.
– Vi tror och hoppas att vi har upptäckt och stoppat alla bolagen nu. Sammanlagt har 1,3 miljoner kronor betalats ut felaktigt som momsåterbäring.
Åklagare i ärendet är Gunilla Carlson
– Ekobrottsmyndigheten utreder sedan flera månader verksamheten, men det lär dröja till åtal, säger hon.
Martin Lindgren kände sig utpekad när polisen trodde att han hade fått betalt för att ställa upp som målvakt, men så är det inte. Han känner andra som också blivit utnyttjade, men de vill inte ställa upp och prata om det. Han hoppas på att snart få något slags kvitto på att han inte är misstänkt längre, att han blir avförd från det hela i och med att man erkänner att ”hans” bolag inte är hans.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons