X
Annons
X

Hans-Holger Albrecht lämnar Metro

Hans-Holger Albrecht avgår ur Metro Internationals styrelse som en följd av ett rasistiskt uttalande. Vid en middag har Albrecht sagt "Good evening ladies, gentlemen and niggers."

Två av Metros företrädare, styrelsemedlemmen Hans-Holger Albrecht och USA-chefen Steve Nylund, lämnar sina uppdrag på grund av rasistiska uttalanden.

Vid en festmiddag för Metros styrelse och företrädare för andra Stenbeckbolag 2003 har MTG:s vd Hans-Holger Albrecht inlett ett tal med orden "good evening ladies, gentlemen and niggers".
Skandalen har nu lett till att Hans-Holger Albrecht lämnar Metros styrelse, där han suttit sedan 2002.

– Jag höll ett tal inför 250 människor och ville skoja om mitt tyska ursprung, och att tyskar inte är kända som några stora talare. Jag refererade ett tal som en tysk politiker höll 1962, för att visa att de inte skulle förvänta sig så mycket av mig som talare, säger Hans-Holger Albrecht till SvD.se.

Annons
X

Idag kallar han sitt uttalande för "dumt och taget ur sin kontext". Men nu har historien redan har fått så stort genomslag i USA att han tycker att det tar för mycket tid och energi att försöka korrigera den.
– Metro är under attack i USA, det kommer att bli en hård strid. Jag vill inte på något sätt vara en belastning för Metro i den situationen, därför väljer jag att avgå.

Hans-Holger Albrecht har däremot inga planer på att lämna vd-jobbet i MTG.
– Nej, det här är inget som berör MTG och Kinnevik.

Den pinsamma historien kom i dagen efter att New York Times köpt 49 procent av Metros Bostonutgåva.

Förutom Hans-Holger Albrecht anklagas även Steve Nylund, Metros USA-chef, för rasism.
Nylund ska vid en middag ha berättat en historia där han skämtade om niggers och storleken på deras könsorgan.
Nylund har bett om ursäkt för uttalandet, och lämnat sin post som USA-chef. Han kommer att finnas kvar i bolaget, men inte ha några operativa uppgifter.

Maria Wahlberg

Läs även

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X