X
Annons
X
Recension

Vargen kommer Hans Gefors - Vargen kommer

De mest hängivna operavännerna må tala om att opera är en totalupplevelse, att genren innehåller ÓalltÓ. Men likväl, vissa operor gör sig bättre på skiva än på scen - i ljudens okroppslighet. Åtminstone kan man säga att scenversionen av Hans Gefors opera Vargen kommer inte lyckades smälta samman berättelsens verklighetsbaserade gisslandrama i dagismiljö med operaformens och operascenens krav på stilisering.
Något liknande skulle för övrigt kunna sägas om en annan Gefors-opera - Clara - som i Stockholmsuppsättningen (i Paris var den annorlunda gestaltad) blev utsatt för neutraliserande realism.

Vargen kommer är faktiskt den första kompletta opera av Gefors att komma på skiva (av Christina finns endast utdrag, och av de övriga ingenting). Det lilla Malmöbolaget db productions står för den bedriften och det är premiär i operasammanhang även för deras del.
Lyssnandet skapar sina egna bilder och musikens strukturella egenskaper kommer i förgrunden. På sätt och vis är detta vargen återuppstånden, nu när lyssnandets abstraktion skänker operan nytt liv. Vi kan inget göra åt att dramaturgiska tveksamheter - det helt linjära berättandet saknar förmåga till verklig suggestion och man finner sig längta efter språkliga belysningar som inte är etiketter.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X