Annons

Peter Alestig:Hans förvandling av Etiopien väcker häpnad

Abiy Ahmed under ett besök i Mogadishu, Somalia, 2018.
Abiy Ahmed under ett besök i Mogadishu, Somalia, 2018. Foto: Farah Abdi Warsameh/AP

Bara månader efter att han tillträdde som premiärminister fick han slut på en av världens mest långvariga konflikter. Abiy Ahmeds förvandling av Etiopien är häpnadsväckande och kan få konsekvenser för hela regionen. Men allt är inte problemfritt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Först ska det sägas: Abiy Ahmed är en mycket välförtjänt fredspristagare. Innan Abiy Ahmed kom till makten prenumererade Etiopien på bottenplaceringar när det gällde pressfrihet och det juridiska systemets trovärdighet.

Men under hans korta tid vid makten har Etiopien tagit stora kliv mot ett mer öppet och demokratiskt samhälle. Tidigare terrorstämplade oppositionspartier har välkomnats tillbaka till politiken. Tusentals politiska fångar har släppts ur fängelserna. Medier tillåts skriva vad de vill. Val har utlysts och kommer att hållas under 2020.

Men Abiy Ahmed har också, som Nobelkommittén påpekar, fått slut på en av världens mest långdragna konflikter – den mellan Etiopien och grannlandet Eritrea. Konflikten har skördat så många liv och tvingat så många människor på flykt att det är omöjligt att sammanfatta det totala lidandet den har orsakat i en enda text.

Men priset till Abiy Ahmed borde vara lika mycket ett pris till den etiopiska befolkningen. Det är trots allt de, som genom en arabisk vår i etiopisk tappning, har banat väg för honom. Tusentals och åter tusentals människor har sedan 2014 riskerat sin frihet och sina liv för att protestera mot den regim som hade förtryckt dem i årtionden.

Annons
Annons

Innan Abiy Ahmed kom till makten svarade regimen på protesterna som diktaturer brukar: med undantagstillstånd, våld, och med att kasta tusentals demonstranter i fängelse. De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson var två av dem som drabbades av regimens odemokratiska metoder för att kväsa protester. Den svensketiopiska hjärtläkaren Fikru Maru var en annan – och den sistnämnda har sannolikt Abiy Ahmed att tacka för sin frihet.

Han har redan åstadkommit mer fredlig utveckling än vad någon annan ledare i regionen gjort på decennier.

Våren 2018, strax innan Fikru Maru släpptes, hände nämligen något som länge tycktes omöjligt. Landets dåvarande premiärminister, Hailemariam Desalegn, gav upp. Protesterna blev för mycket och han avgick. Aldrig tidigare i Etiopiens historia hade en regeringschef självmant lämnat sin post.

In klev den relativt okända politikern Abiy Ahmed och tog över som ordförande för regeringskoalitionen EPRDF. Hans installationstal är redan etiopisk historia – Abiy Ahmed bad hela det etiopiska folket om förlåtelse för vad som skett de senaste åren.

Han fick snabbt smeknamnet ”Afrikas Obama” – och han själv närmast förkroppsligar det enade Etiopien han kämpar för. Hans mor var etiopiskortodox kristen. Hans far muslim. Hans mor var från folkgruppen amharier, som länge varit förtryckta. Hans far var oromoer, även de förtryckta.

Men samtidigt ska det påpekas att han är ledare för samma partikoalition som förtryckt etiopierna i decennier. Parallellerna till Sovjets och perestrojkans Michail Gorbatjov som fick fredspriset 1990 är uppenbara. Kanske ska priset till Abiy Ahmed ses på samma sett som priset till Gorbatjov sågs: som ett stöd från omvärlden att fortsätta på den inslagna vägen.

För allt är inte heller frid och fröjd sedan Abiy Ahmed fick makten. I frånvaron av en brutal diktatur har etniska motsättningar blossat upp i landet, även om de har minskat något på senare tid.

Mycket arbete återstår för att nå Abiy Ahmeds vision om fred och demokrati i Etiopien. Men han har redan åstadkommit mer fredlig utveckling än vad någon annan ledare i regionen gjort på decennier.

Alfred Nobel skrev i sitt testamente att fredspriset ska gå till ”den som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer”.

Och om det är något Abiy Ahmed har gjort, är det just detta.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons