Annons
X
Annons
X

Hans fästmö slängde sig ut från fönstret

Varje dag i sex års tid sökte Rich­ard Pecorella efter bevis på huruvida hans fästmö hoppade mot döden eller föll tillsammans med det norra tvillingtornet. Med en ny flickvän vid sin sida säger han sig nu ha funnit ett avslut. Hela hans uppen­barelse skvallrar dock om mot­satsen – om en man som stannade kvar i 11 september 2001.

[object Object]
Richard Pecorella förlorade sin fästmö Karen Juday den 11 september. Varje dag i sex års tid sökte han efter bevis på huruvida hans fästmö hoppade mot döden eller föll tillsammans med det norra tvillingstornet. Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF

I bakrutan hänger en stor amerikansk flagga. Under den syns ett klistermärke som kräver att sanningen vidhålls, att konspirationsteorierna aldrig ska få vinna. Och på var sin sida om bilen ett stort fotografi på Karen Juday, vilket i sin tur ackompanjeras av hennes livstid och en uppmaning om att aldrig glömma det som har varit.

För Richard Pecorella har det å andra sidan aldrig varit ett alternativ. Inte bara stannade livet upp den där soliga tisdagsmorgonen för tio år sedan – till vissa delar tog det där och då också slut för hans del.

–Jag tänker på henne varje dag, hela tiden. Det kanske låter konstigt men jag vet att hon finns här med mig än idag. Och det enda jag önskar – det enda jag vill – det är att få träffa henne igen.

Annons
X

Richard Pecorella har klivit ut ur det utsmyckade fordonet, nu parkerat utanför en minnesplats som rests för de tio lokalinvånarna i Brooklyns Bay Parkway som miste livet i terrorattackerna. Bara några minuter bort finns den gata som han och Karen Juday bodde på när tvillingtornen föll och som numera även bär hennes namn.

–Man kan tycka att det är för mycket, att hon ska ha allt. Men för mig är det inte det. För mig var hon just det. Hon var allt.

Tårarna är inte långt borta. De är sällan det sedan tio år tillbaka för Richard Pecorella. Allra minst just vid minnesplatsen. Likväl tar Richard Pecorella sig dit i stort sett varje dag, vilket oftast leder i tankar på vad som har hänt och hur allting kunde ha varit annorlunda – att han helt enkelt inte ens borde sitta vid den så tidigare betydelselösa korsningen som nu blivit ett slags nav i livet.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det förälskade paret som såg ett giftermål framför sig hade egentligen tagit ledigt från sina respektive arbeten den 11 september 2001. Richard Pecorellas mamma skulle operera sitt knä, men när proceduren blev inställd ville inte Karen – till skillnad från Richard – ödsla en arbetsdag på ingenting. Hon for till jobbet, slutligen så också han. Och från sitt kontorsfönster kunde Richard Pecorella inom kort se hur ett flygplan träffade det norra tvillingtornet, precis i våningarna under där Karen Juday tjänade sitt levebröd hos finansjätten Cantor Fitzgerald.

  –Jag drabbades av panik och vill bara lämna kontoret, säger Richard Pecorella tyst. Men eftersom byggnaden även rymde larmcentralen för brandkåren i New York så låstes den omedelbart ned. Vad som händer då är att jag inte har något annat val än att fortsätta titta ut genom fönstret och se det andra planet komma och allt som följer därefter – hur det första tornet rasar och därefter det andra, det som min älskade befann sig i.

  Richard Pecorella tystnar, tycks väga orden noggrant.

  –Hon blir mördad rakt framför mina ögon.

  Det dröjer inte länge förrän Richard Pecorella utvecklar en i det närmast manisk sida i att ta reda på exakt hur Karen Juday dog – om hon hoppade eller föll med tvillingtornen. Att det flera månader senare påträffas ett käkben från henne ger inte mycket lugn. I stället tillbringar Richard Pecorella varje dag framför datorn i jakt på bevis. Slutligen kommer han i kontakt med AP-fotografen Richard Drew, som tagit det välkända fotografiet The Falling Man. De går igenom cirka 250 bilder som han eller andra fotografer har tagit på de som hoppade men som aldrig publicerades. Trots att merparten av dem håller väldigt dålig kvalitet ger arbetet utdelning.

  –Vi hittade två bilder som båda visade en kvinna med Karens kroppsform och samma färg på de kläder som hon bar då. Dessutom hade hon en bandana på sig den här dagen för att hålla det långa håret borta. Jag är 95 procent säker på att det är Karen på bilderna – att det är hon som står på fönsterräcket och håller i byggnaden och sedan syns hoppa.

  Medveten om att han nu nog sökt igenom allt det material han kommer att kunna lägga händerna på från den 11 september 2001 sätter Richard Pecorella punkt för sitt uppdrag. Det dröjer inte länge innan han får ett nytt att tackla. Efter att ha tillbringat flera av de efterföljande dagarna efter attackerna vid World Trade Center har han drabbats av ”the cough”, den ökända hostan.

  –Lungcancer, alltså. Även om myndigheterna vägrar erkänna att man kan ha fått det av att vistas där nere så är jag övertygad om att det är fallet. De sade till oss att luften var bra, att den gick att andas men väldigt många som befann sig vid Ground Zero har fått hostan – klart fler än vad som är rimligt.

  Richard Pecorella släpar idag omkring på en syrgastub för att få hjälp att andas. I övrigt försöker han ta hand om sin far och umgås med sin nya flickvän.

  –Vi har en annan typ av kärlek, säger Richard Pecorella kort. Jag fick se Karen mördas, hon förlorade sin man och hennes son i två olyckor. Det gör att vi har andra förutsättningar eftersom vi redan har förlorat den som vi älskade allra mest.

  Richard Pecorella kliver tillbaka in i sin bil. Tioårsdagen till trots kommer inget att förändras – fotografierna och flaggorna kommer att få hänga kvar på fordonet, de dagliga besöken till minnesplatsen att fortsätta.

  –Jag har avgett ett löfte till mig själv om att alltid bära 11 september i framkanten av mitt liv. Om inte annat för att påminna andra om den oerhörda förlust som vi anhöriga bär på.

  Annons
  Annons
  X

  Richard Pecorella förlorade sin fästmö Karen Juday den 11 september. Varje dag i sex års tid sökte han efter bevis på huruvida hans fästmö hoppade mot döden eller föll tillsammans med det norra tvillingstornet.

  Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF Bild 1 av 3

  Richard är nästan säker på att det är hans Karen som står på fönsterräcket och håller i byggnaden för att sedan hoppa.

  Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF Bild 2 av 3

  AP-fotografen Richard Drew hjälpte Richard Pecorella ta reda på vad som hände Richard fästmö.

  Foto: AP Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X