Hans Blix vill förhöra irakiska vetenskapsmän

Under strecket
Publicerad
Annons

Bagdad/Wien FN:s vapeninpektörer vill förhöra irakier som har arbetat med massförstörelsevapen. Hans Blix har nu skrivit till Irak och begärt en lista över de vetenskapsmän som haft beröring med Iraks program för utveckling av ABC-vapen.
Hans Blix faxade sitt brev till Iraks FN-ambassadör för vidare befordran till Bagdad. Irak får en månad på sig att förse FN med namnen på dem som arbetat med massförstörelsevapen, säger Unmovic-chefens talesman Ewen Buchanan.
Chefen för Internationella atomenergiorganet (IAEA) Mohammed el-Baradei räknar också med att det kan bli aktuellt att fråga ut irakiska forskare utanför landets gränser.
Säkerhetsrådet gav i en resolution den 8 november vapeninspektörerna rätt att ostört intervjua varje person som de ansåg kunde ha kunskap om Iraks vapenprogram. Personerna skulle också kunna föras ut ur landet.
USA har varit extra angeläget om att Blix ska låta föra ut vetenskapsmännen, och deras familjer, ur Irak.

Blix har välkomnat rätten att fråga ut irakisk personal utan att
någon företrädare för den irakiska regeringen närvarar, men han har också ifrågasatt de obeväpnade vapeninspektörernas möjlighet att utan den irakiska regimens samarbetsvilja organisera vad som i praktiken torde resultera i en mängd avhopp.
IAEA-chefen Mohammed el-Barade kommenterade också den omfattande förteckning som Irak i förra veckan överlämnade till FN.
Mohammed el-Baradei uppger att det mesta av materialet är känt sedan tidigare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons