Annons
X
Annons
X

Hanne Kjöller JK-anmäls

Hanne Kjöller och hennes förlag anmäls till Justitiekanslern av den man hon felaktigt pekat ut som ägare till en bostadsrätt värd 12,5 miljoner kronor. Trots Kjöllers ursäkt hävdar mannen att han utsatts för misstro av sin omgivning.

Hanne Kjöller, ledarskribent på Dagens Nyheter.
Hanne Kjöller, ledarskribent på Dagens Nyheter. Foto: YVONNE ÅSELL

I sin mediekritiska bok
”En halv sanning är också en lögn” granskar DN:s ledarskribent Hanne Kjöller hur journalister tummar på sanningen och undanhåller sådant som pekar mot deras tes.

Men boken visade sig själv innehålla ett allvarligt faktafel. En cancersjuk man som figurerat i pressen för att han nekats sjukpenning pekas av Kjöller ut som ägare till en bostadsrätt värd många miljoner. Problemet var bara att mannen bodde i en osäljbar hyresrätt, något hon inte kollat upp ordentligt.

Kjöller har bett om ursäkt för misstaget. Förlaget har också bladat i en rättelse i böcker som ännu inte skickats ut i handeln, och uppgifterna ska korrigeras i en ny upplaga. Däremot har den gamla upplagan inte dragits tillbaka.

Annons
X

Bloggen
Brottsanalys uppmärksammar att en anmälan nu kommit till Justitiekanslern (JK) mot Kjöller och förlaget Brombergs. Den i boken utpekade mannen bekräftar för SvD att det är han som lämnat in anmälan, men vill i övrigt inte lämna några kommentarer.

I anmälan kallar han Kjöllers felaktiga uppgifter för grovt förtal. Han menar att hans identitet varit enkel att hitta med vägledning av uppgifterna i Kjöllers bok, trots att hon gett honom ett fingerat namn.

Kjöllers slutledningar och felaktigheter har åsamkat ”misstroende och tvivel hos andra” mot den utpekade mannen och hans familj, och ”rivit upp känslor”, står det i JK-anmälan.

Skadeståndsanspråket är på 2,5 miljoner, vilket enligt anmälaren är rimligt eftersom det är den summa Kjöller ”påstår att en vinst från försäljningen av bostadsrätten skulle vara”.

Kjöllers bok har väckt stor debatt och kritiserats av många, däribland journalisterna Janne Josefsson och Gellert Tamas, för flera andra påstådda fel.

Författaren själv medger dock bara fel i fallet med mannen som nu JK-anmält henne.

Annons
Annons
X

Hanne Kjöller, ledarskribent på Dagens Nyheter.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X