Annons

Hanif Bali, sex och incels

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

PODD | 8 januari. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras incels. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras incels.

För några år sedan skrev Bo Rothstein en profetisk debattartikel. ”Nobbade män är en tickande bomb” var rubriken. Artikeln skrevs var 2010 och långt innan någon visste vad en incel var för något. Involuntary celibacy, ofrivilligt celibat. Det finns en grupp män, och den växer enligt Rothstein, som ”inte lyckas hitta någon stadigvarande kvinnlig partner, som inte kommer att leva med barn och som inte kommer att ha en fast position på arbetsmarknaden”. Han varnade för att dessa "dubbelt ratade" unga män kan radikaliseras.

Spola fram till i dag. I Göteborgs-Posten skrev kulturredaktören Björn Werner häromdagen att Tinder har gjort att män kan känna sig ratade i ännu större utsträckning än tidigare. Man får sitt sexuella marknadsvärde rätt i ansiktet.

I förra veckan sade Säpochefen Klas Friberg att Incels kräver ökad uppmärksamhet från Säpo.

Men varför är det incel-män, och inte incel-kvinnor, som samlas i grupp på nätet och radikaliseras? Beror skillnaderna på någon basal skillnad mellan män och kvinnor? Finns det några politiska implikationer?

Ledarsidans Ivar Arpi och Maria Ludvigsson diskuterar med Hanif Bali, moderat riksdagsledamot som även har podden God ton.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons