Mikael Mölstad:Häng med på naturvinstrenden

Mikael Mölstad
Under strecket
Publicerad
Annons

För tio år sedan fick jag ett glas vin i min hand. Doft och smak var illavarslande: oxiderat, stalligt med inslag av gammal vinkällare. Det kallades för naturvin.

Två år senare samlade jag och Mats-Eric Nilsson (aktuell med boken Château Vadå) ihop dylika viner till en provning för SvD. Då var jag mer positiv. Jag upplevde en ny spännande smakpalett – även om några viner fortfarande doftade lite gödsel och klister. På den tiden var naturvinsvännerna fundamentalister. De gillade alla dessa viner, oavsett hur de smakade. Det hade jag svårt för. I synnerhet som de kidnappat ordet naturvin – precis som att alla andra viner var onaturliga. Själva definitionen hade jag dock inga problem med: ett vin gjort på obesprutade druvor som fått jäsa med druvans egna jästsvampar och i princip utan några tillsatser.

Nu åtta år senare sympatiserar jag allt mer med denna företeelse. Naturvin är inte någon fluga. Jag ser det tvärtom som en rörelse som kan göra att vi får allt fler autentiska viner i framtiden. Det är alltså lika bra att du hänger på. Naturviner är helt enkelt ett sätt att göra vin som det var förr – innan den teknologiska massproduktionen av vin utvecklades – fast på ett modernare sätt.

Annons
Annons

Problemet för tio år sedan var att kvaliteten var minst sagt svajig. Många gånger var varannan flaska på väg mot undergången. Idag har alla fått skärpa sig om de vill få något sålt eftersom konkurrensen har ökat. Hoppas nu att denna typ av vin kan sprida sig snabbt bland fler producenter. Tyvärr finns det några problem. Det viktigaste är att det inte finns någon fastslagen definition än mindre en certifiering. Du kan alltså inte veta om du dricker ett riktigt naturvin eller ej. Många känner igen dem på deras provocerande namn och coola etiketter. Men det är inte heller någon garanti. På Systembolagets webb går det förvisso att fritextsöka på ordet naturvin. Du får då träff på ett antal viner som vill kalla sig naturvin. Rätt eller fel. Bara producenten vet.

Ett annat problem är att naturvin bara görs i små volymer – vilket förvisso gör dem mer svårfångade och attraktiva för nördarna. Men det håller också borta många nyfikna vinvänner. Ett nästan lika stort problem är att förespråkarna har en polariserad inställning. Antingen är du med oss och dricker bara naturvin – eller är du mot oss och är en så’n som bara dricker manipulerade industriviner.

Vi kanske till och med slipper alla dessa boxviner som smakar likadant.

Så är det naturligtvis inte. Visst finns det smakfixade bulkviner – tänk bara på alla bag-in-boxar. Å andra sidan finns det massor av viner som görs enligt naturvinsprinciper – lika hantverksmässigt med vildjäst och biodynamisk odling. Men med mer pregnant druvarom och renare smakkaraktär. Dessutom kommer dessa viner från berömda producenter och vingårdar med en lång historia av kvalitetsutveckling. Fantastiska viner som jag inte kan leva utan.

Vad handlar det då egentligen om? Egentligen bara om back to basics. Mer miljömedvetenhet, mer hållbarhet och minimalt med yttre påverkan i alla led. När allt fler omfamnar dessa idéer kommer vi få mer autentiska viner på naturens egna villkor.

Då kanske vi till och med slipper alla dessa boxviner som smakar likadant. Vilket knappast är naturligt.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons