Recension

Akimbo och lejonenHandlingen väl tunn men skildringen av Afrika spännande

Under strecket
Publicerad
Annons

Innan den skotske juristprofessorn Alexander McCall Smith fann sitt rätta motiv och gjorde stor succé med böckerna om Damernas detektivbyrå, hade han skrivit de barnböcker, som nu plockats fram och översatts. McCall Smith är uppvuxen i Zimbabwe och har dessutom arbetat länge i Botswana, där hans originella huvudperson Mma Ramotswe har sin verksamhet som detektiv.
Också de tre Akimbo-böckerna från 90-talets början är förlagda till Afrika men de har endast miljön gemensam med vuxenromanerna. Deckarna har en bred och långsamt framglidande handling och rör sig med omsorgsfullt tecknade gestalter, mestadels fyndiga kvinnor och trögtänkta män, medan barnböckerna snarast är rappa äventyrsberättelser.

Endast Akimbo, som tycks vara i tio-elvaårsåldern, är psykologiskt intressant. De andra människorna är staffagefigurer men i stället är djuren så mycket mer levande.
Miljön är ett viltreservat och Akimbo, som är allt annat än trögtänkt, är djupt engagerad i att bevara Afrikas unika djurliv. Han vill skydda de utrotningshotade djuren, vakta dem för jägare och utforskar till och med så farliga bestar som krokodiler. Hans upplevelser är naturligt knutna till nationalparkens dagliga liv - fadern är chef för viltvårdarna - och inte överdrivna i det sammanhang, där de hör hemma.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons