Annons
X
Annons
X

Handlare ratar gasat kött

Livsmedelsbranschens gasning av kött upprör. Men alla handlare säljer inte gasat kött. ­Lennart Rowland, Ica-handlare i Stuvsta, paketerar köttet i butiken. Den största fördelen är mörheten, menar han.

[object Object]
På Ica i Stavsta hanteras två ton kött i veckan. Ica-handlaren Lennart Rowland menar att den största fördelen med att paketera i butiken är mörheten. Foto: LARS PEHRSON

Svenskt kött syrechockas för att ge röd och fin färg. Men en ny avhandling visar att gasen som använs gör köttet segt och torrt och bidrar till ökad bakterierisk.

Det vill Lennart Rowland, Ica-handlare i Stuvsta, undvika och har valt att hantera allt kött i butiken, utan gas.

– När jag började tog jag ställning för att inte använda gas eller jobba med färdigförpackat kött. Främst för att köttet inte blir mört, men också för att färdigpackat kött gör att man tappar kunskapen, säger han.

Annons
X

Här säljs ungefär två ton kött i veckan. När köttet anländer i sin vakuumförpackning har det en gråbrun ton. Sedan skivas det och läggs på plasttråg och efter ungefär tio minuter i kylrummet är köttet rött igen. Då plastas det och läggs ut till försäljning.

Lennart Rowland har som regel att köttet ska ligga i vakuum minst tre veckor från styckning till försäljning, för mörhetens skull. Färdigpackat kött håller enligt honom högst sju dagar.

– Jag hanterar kött som man gjorde för 30 år sedan. Det är en hel yrkeskunskap, min målsättning är att kunna sälja kött i volym. Fördelen med att packa själv är att kunderna kan få så stor eller liten förpackning som de behöver, säger han.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Att många handlare väljer att sälja färdigförpackat kött med den tillsatta förpackningsgasen, tror han beror på bekvämlighet.

  Men det handlar också om inställning hos konsumenten. I Norge används till exempel en gasblandning med koldioxid och kvävgas som gör att både mörningen och hållbarheten gynnas. Köttet får dock en mörkare nyans.

  Ingmar Kroon, presschef på Axfood, är positiv till att byta till den norska varianten av gasblandning i förpackningen.

  – Om kunderna bara fick vänja sig så skulle det gå bra. Jag tror det kan gå väldigt snabbt att ändra attityd om folk skulle förstå att det gav bättre kött i affärerna.

  Även Coop kan tänka sig byta förpackningsgas.

  – Det är absolut ett alternativ att ändra men köttet kommer att se anskrämligt ut till en början, säger Per Rosengren, direktör för hållbar utveckling på KF.

  Annons
  Annons
  X

  På Ica i Stavsta hanteras två ton kött i veckan. Ica-handlaren Lennart Rowland menar att den största fördelen med att paketera i butiken är mörheten.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 2

  Att skära lövbiff är tidskrävande, menar butiksägare Lennart Rowland.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X