Annons

Handke visar brist på omdöme i sanningsfrågan

Peter Handke.
Peter Handke. Foto: Daniel Maurer/TT

KULTURDEBATT | Nobelpristagaren Peter Handke visar brist på omdöme när det kommer till sanningen. Det menar författaren Aleksander Motturi, som önskar att Handke hade varit lika insiktsfull beträffande Bosnienkriget som när han skrev om sin mor.

Under strecket
Publicerad

Om det nu inte räcker med allt annat som sagts för att visa hur Akademiens kris fördjupats genom årets Nobelpris i litteratur, skulle man kunna vända Peter Handke mot honom själv. I ”Berättelse om ett liv”, som med all rätt hyllas som ett mästerverk, har författaren onekligen gjort skarpa iakttagelser om vad skrivandet gör av fakta, hur våldet är inneboende i skrivprocessen.

I denna lyriska essä där Handke på ett kusligt gripande sätt skildrar sin mors självmord, kan vi läsa att ”faran med abstraktioner och formuleringar” är att de kan ”göra sig självständiga”. Detta innebär att abstraktionerna ”glömmer den person” som de har utgått från. Det liv som de skildrar blir bara en förevändning i en sorts ”litteraturritual” som består av en kedjereaktion av vändningar och meningar som kan liknas med ”bilder i en dröm”.

Annons
Annons
Annons