Annons
X
Annons
X
Ledare
Krönika

Maria Rankka: Stockholms säkerhet går att förbättra

Ledare kolumnister
Foto: Fredrik Persson/TT

Kolumn | Städers säkerhet

”Från att ha talat med min polischef kanske en eller två gånger i veckan har vi numera daglig kontakt […] säkerhetsfrågor uppfyller en tredjedel av tiden jämfört med tio procent tidigare eftersom det bara inte får gå fel”, sade Atlantas borgmästare Kasim Reed i ett samtal som vi båda nyligen deltog i om framtidens globala städer. Det var i samband med attentaten i Paris i november 2015 som hans, och förmodligen många andra borgmästares, jobb förändrades i grunden.

Om borgmästarens tidsanvändning är rationell eller inte låter jag vara osagt. Det är dock inte en vidare vild gissning att städer måste ha ett mer genomtänkt förhållningssätt till säkerhetsfrågor för att inte tappa i konkurrenskraft framöver. Självklart räcker det inte med att vara säker för att vara ekonomiskt framgångsrik och attraktiv, men utan säkerhet spelar allt annat mindre roll.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I och med den starka urbaniseringen i världen förändras också riskerna. Urbaniseringen är i grunden positiv. Det är nästintill omöjligt att se en värld med utrotad fattigdom utan fortsatt urbanisering. Det är ingen slump att Indien har ett starkt fokus på städer och då i synnerhet så kallade smarta städer. Det är ett sätt för att landet att fortsätta klättra uppåt i inkomstligan.

  Annons
  X

  För att lösa miljöproblem, bota sjukdomar och skapa bättre infrastruktur behövs mängder med innovationer. Dessa uppstår oftast i städer med bra akademi och näringsliv där olika kompetenser lätt blandas. Städerna är på många håll i världen också symboler för öppenhet, tolerans och, som Johan Hakelius skrev i Expressen (8/4), en ”aningen dekadent” livsstil. Men urbaniseringen innebär också utmaningar. Säkerhet är en av dem.

  Tack och lov är Stockholm relativt säkert. Det var vi både före och efter fredagens förfärliga terrorattack. I den uppsjö av internationella rankningar av städer som finns kommer vi oftast bra ut när säkerhet och motståndskraft mot olika hot och risker bedöms. Däremot är vi inte bäst. Flera kanadensiska städer tycks vara i en klass för sig, med låg sårbarhet och hög anpassningsförmåga. Så utrymme finns för förbättring och innovation.

  I september förra året stod Stockholm värd för en global konferens om säkra städer, arrangerad av det världsledande svenska fredsforskningsinstitutet SIPRI. Utgångspunkten var att, i stället för att som brukligt är, se säkerhetspolitik som en nationell eller internationell angelägenhet, också inkludera städerna på ett mycket tydligare sätt.

  Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård var en av öppningstalarna. Hon talade om riskerna med att terrorattacker i städer, draget till sin spets, riskerar att underminera legitimiteten för det demokratiska systemet och det öppna samhället. Den senaste veckan har hon tyvärr haft anledning att fundera på Stockholms utsatthet och, förhoppningsvis också, vad som behöver göras framöver. Det borde också inkludera åtgärder för att minimera negativa ekonomiska effekter, eftersom vi vet från andra terrordrabbade platser att det kortsiktigt kan bli ett hack i kurvan.

  Annons
  Foto: Fredrik Persson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X