Annons

”Handelshinder förvärrar pandemin”

Cecilia Malmström och Karin Karlsbro.
Cecilia Malmström och Karin Karlsbro. Foto: Thierry Monasse/DPA/TT, pressbild

Det sämsta vi kan göra just nu är att blockera eller beskatta produkter som kan bidra till att bekämpa viruset, skriver Cecilia Malmström och Karin Karlsbro, Liberalerna.

Under strecket
Publicerad

På kort tid har coronaviruset gått från en lokal kinesisk angelägenhet, till ett problem av globala proportioner. Det har slagit stenhårt mot världsekonomin, såväl som mot den enskilda individen. Den globala produktionen och handeln har minskat kraftigt till följd av minskad efterfrågan på varor och tjänster. Frihetsbegränsningar och utegångsförbud av olika grader har skapat stor osäkerhet inom en rad branscher. Världens börser rasar, och många har redan förlorat arbete och försörjning. Många därtill har drabbats direkt av viruset, eller känner en stark oro inför pandemin.

Konsekvenserna av viruset är många och omöjliga att överblicka i detta läge. Klart är att pandemin redan i dag har har en stor påverkan på våra samhällen, och kommer ha det under överskådlig framtid. Många stora och svåra politiska beslut behöver tas på alla nivåer. Eftersom det i stort fortfarande är ett rörligt mål, bör vi från politiskt håll stötta ansvarig myndigheter och hälso- och sjukvården att klara sina uppgifter i detta mycket svåra läge. Vi behöver vara lyhörda inför vad som händer och bottna i kunskap innan vi uttalar oss skarpt om vilka åtgärder som behövs och inte behövs.

Annons
Annons
Annons