Handelsbanken på väg att inta Storbritannien

Bilden av Handelsbanken som stabil och lite tråkig håller på att ändras. Expansionen i Storbritannien ger tillväxt. Tidningen Aktiespararen anser att aktien är långsiktigt köpvärd trots hög värdering.

Under strecket
Publicerad
ANNIKA AF KLERCKER
Foto: ANNIKA AF KLERCKER
Annons

Vid varje rapportpresentation inleder Handelsbankens vd Pär Boman med samma bild – den som visar genomsnittlig tillväxt i eget kapital inklusive utdelningar, en siffra som snittar på goda 15 procent. Det är knappast någon slump utan stämmer väl med bankens image, den lite tråkiga, lönsamma banken där de lokala bankkontoren fortfarande är kärnan i verksamheten. Att framstå som stabil och pålitlig är knappast fel för den som jobbar i en förtroendebransch.

Stabiliteten har sitt pris, vilket speglas i utvecklingen för aktiekursen. De senaste fem åren har Handelsbankens aktie stigit med 88 procent, vilket är bättre än börsen som helhet som under perioden avkastat 62 procent, men betydligt sämre än Swedbank (217 procent) och SEB (96 procent). I ett tioårigt perspektiv är Handelsbanken däremot vinnaren bland de fyra svenska storbankerna med en uppgång på 132 procent mot index 120. Till stor del beror det på att Handelsbanken i stället för att expandera österut till Baltikum riktat blickarna åt andra hållet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons