Annons
X
Annons
X

Handelsbanken drar in mest på bolån

Handelsbanken är storbanken som drar in mest pengar på räntor från bolån. Det visar SvD Näringslivs sammanställning. Drygt 6 miljarder kronor, eller 19 procent av de totala intäkterna, kommer från bolånen. Det kan jämföras med Nordea, där bara 4 procent av intäkterna är från kundernas räntebetalningar.

Bankdirektörerna trumpetar gärna ut att räntan kunderna betalar på sina bolån inte gör bankerna förmögna. Lönsamheten är begränsad, enligt bankcheferna. Men det är en sanning med modifikation. SvD Näringslivs genomgång visar att i åtminstone Handelsbanken är räntan från de svenska bolånen en avgörande intäktspost. Pär Boman, Handelsbankens vd, redovisade sammantaget 33 miljarder kronor i intäkter förra året. 6,2 miljarder kom från svenska bolån. Det är 19 procent, eller en femtedel av bankens totala intäkter.

Handelsbanken är fåordig i sina kommentarer. Finanschefen Ulf Riese och chefen för investerarkontakter, Mikael Hallåker, är ute och reser och kan inte svara på frågor, enligt banken. Presschefen Bengt Carlsson konstaterar kort att man inte har någon åsikt om huruvida 6,2 miljarder är mycket eller lite. Banken har inte heller någon uppfattning om bolånen ska växa eller inte, eller om Handelsbankens marknadsandel på 24 procent på den svenska bolånestocken är lagom.

Nordea har en mer öppen attityd och finanschefen Fredrik Rystedt är noga med att förklara varför de svenska bolånens andel av Nordeas totala intäkter kan tyckas så liten, bara 4 procent jämfört med Handelsbankens 19 procent. Ett viktigt skäl är naturligtvis att endast en fjärdedel av Nordeas intäkter kommer från Sverige, resten kommer från Norge, Danmark och Finland. Men även om man förvandlar Nordeas procentsiffra till kronor och ören hamnar den betydligt under Handelsbankens - det blir drygt 3 miljarder kronor mot Handelsbankens 6,2 miljarder. Nordea satsar mer på företag medan Handelsbanken har ett större fokus på hushåll.

Annons
X

– Vi tror inte att våra intäkter från svenska bolån ska upp signifikant de närmaste åren. Det hänger ihop med att vi inte heller strävar efter att öka vår marknadsandel när det gäller den totala bolånestocken i Sverige, säger Fredrik Rystedt och fortsätter:

– Vi vill öka det totala antalet kundrelationer - inte specifikt bolånekunder. Det är viktigt att komma ihåg att räntan från bolånen i sig inte är någon väldigt lönsam produkt för oss. Det som är intressant är att bolånen ofta gör kunden engagerad i andra bankprodukter.

Även i SEB svarar räntorna från bolånen för en relativt liten del av de sammanlagda intäkterna, cirka 5 procent. Eller knappt 2 miljarder kronor.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det speglar ganska väl profilen på vår verksamhet. Vi är en företagsbank i första hand, det är det budskap vi försöker få fram, säger Ulf Grunnesjö, chef för investerarrelationer på SEB.

  Är ni nöjda med de 5 procenten?

  – Vi växer med våra kunder, säger han.

  Hos Swedbank står de svenska bolånen för en betydligt högre andel av de totala intäkterna än hos Nordea och SEB. Men man når inte upp till Handelsbankens nivåer. Ränteintäkterna från Swedbanks bolån står för 11 procent av omsättningen, eller 3,7 miljarder kronor. Swedbanks chef investerarkontakter, Johannes Rudbeck, är inne på samma tema som Nordea.

  – Marginalen på bolån är inte jättehög. Bolånen har varit en produkt där vi i vissa tider gjort förlust. Men det har också varit en produkt vi använt för att få fler helkunder, säger han.

  Även när det gäller den omtalade bolånemarginalen skiljer sig bankerna åt. SEB och Nordea hade en bolånemarginal under fjärde kvartalet förra året på 0,60-0,62 procentenheter medan Swedbank och Handelsbanken då redovisade en bruttomarginal på 0,82-0,88 procentenheter. SEB:s Ulf Grunnesjö har sin förklaring klar till varför åtminstone Handelsbanken kan få en högre lönsamhet på sina bolån än SEB och Nordea.

  – Handelsbanken säger ju själva att de har Europas billigaste upplåning. Så allt annat lika, om alla tar samma pris mot kunden men en kan finansiera sig billigare, så borde den banken få högre marginal, säger han.

  – --

  SvD Näringslivs granskning av bankernas bolån är bara i sin början. Så gå
  gärna in och fyll i din boränta om du inte har gjort det. Vi har också lagt till några nya parametrar som gör jämförelseverktyget ännu mer effektivt, t ex exakt storlek på lånen. Fem minuter som kan hjälpa dig att spara tusenlappar.

  Länk till kartan

  Länk till räntelistan


  Säg din ränta– Länk till formuläret

  Ps. Finns inte din ränta med på kartan? Om flera har angett samma postnummer så kan det hända att alla inte syns på kartan. Då kan du i stället jämföra din ränta med andras i vår växande databas
  här.

  23 500 boräntor över hela Sverige svd.se Sök bland 19000 boräntor svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X