Annons
X
Annons
X

Handels ungdomspraktik är inget ungdomsavtal

REPLIK | UNGDOMSLÖNER

Visst bör fler arbetsgivare och fackförbund följa Handels exempel och få till jämställda löner och trygga jobb samt en bra yrkespraktik som förstärker yrkesrollen och skapar en naturlig koppling mellan utbildning och arbetsliv.

Men det vore klädsamt av Annika Qarlsson (C) att ta reda på fakta innan hon jämför den yrkespraktik vi förhandlat fram med deras förslag på lägre lön för ungdomar (
Brännpunkt 13/4). Det avtal som Handels slutit med Svensk Handel är inte, som Annika Qarlsson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet påstår, något indirekt erkännande av Centerns förslag om att sänkta löner för unga anställda skulle innebära flera jobb för unga.

Vi i Handels har hela tiden upprepat att lägre löner inte ger fler jobb och att sänkta löner och försämrad anställningstrygghet inte är lösningen på den höga ungdomsarbetslösheten. Om lägre kostnad för unga anställda skulle varit en fungerande lösning borde ju de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga, som betytt en sänkt kostnad motsvarande en lönesänkning på mellan 2100-2400 kronor per månad gjort att fler unga fått jobb. Vår rapport som vi presenterade förra sommaren visade dock att så inte var fallet, i stället hade andelen unga anställda minskat.

Annons
X

Medicinen för att komma åt ungdomsarbetslösheten måste istället vara att genom en förändrad ekonomisk politik och en aktiv näringspolitik skapa fler jobb samt att med utbildning se till att ungdomars kompetens matchas med de jobb som skapas. Likaså behövs en satsning på att få tillbaka de som gått ut gymnasieskolan utan fullständiga betyg till skolbänken.

Den ungdomspraktik som Handels och Svensk Handel kommit överens om handlar om en utveckling av yrkesrollen som handelsanställd och om en tydligare koppling mellan Handels- och administrationsprogrammet och arbetslivet. Praktiken är begränsad och gäller för de drygt 3000 elever som går ut Handels- och administrationsprogrammet på gymnasiet varje år. Syftet med yrkespraktiken är att den ska vara en introduktion på arbetsmarknaden, ge färdighetsträning, men också höja kompetensen och utveckla branschen. Det finns tydliga begränsningar för hur många praktikanter en arbetsplats får ha. Arbetsplatser med upp till 25 anställda kan ha en praktikant och är det fler anställda kan det finnas två.

Praktiken är på 12 månader och ska vara på heltid, där man räknar med att ungefär 75 procent av tiden är praktik och resterande del är utbildning. De som går yrkespraktik ska även ha en handledare. Under praktiktiden utgår en lön som är minst 75 procent av minimilönen för en 18-åring med ett års branschvana, vilket alltså är betalt för den tid som man arbetar.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är nu viktigt att få till en väl fungerande yrkespraktik. Därför har en särskild arbetsgrupp tillsatts där både Handels och Svensk Handel tillsammans ska ta fram riktlinjer för hur yrkespraktiken ska gå till, en utbildningsplan för praktikanten och utbildningsmaterial för handledare. När detta är klart fastställs tidpunkt för när det ska börja gälla. Allt för att kunna kvalitetssäkra yrkespraktiken. Gruppen ska också ta fram ett särskilt yrkesbevis för dem som genomgått yrkespraktik.

  Vi tror inte heller på att Centerpartiets krav försämringar av anställningstryggheten ger fler jobb. Istället har vi i årets avtalsrörelse förhandlat fram begränsningar som gör att man i handelsbranschen inte längre kan stapla visstidsanställningar på varandra. Begränsningarna innebär att man efter ett års visstidsanställning har rätt till en tillsvidaretjänst (två år vid vikariat). Detta är ett stort framsteg för en bransch där många unga varit hänvisade till otrygga jobb.

  Så vi hoppas att fler fackförbund gör som Handels och att Annika Qarlsson läser på nästa gång innan hon kommenterar vad resultatet av våra avtalsförhandlingar blev.

  DANIEL CARLSTEDT

  ungdomssekreterare, Handelsanställdas förbund

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X