Annons

Handeln med vapen måste regleras

Idag inleds slutförhandlingarna i New York om ett globalt vapenhandelsavtal, Arms Trade Treaty (ATT), som ska vara färdigt på skärtorsdagen. Sverige och EU har en oerhört viktig roll att driva på så att förhandlingarna leder till ett starkt och effektivt avtal. Det nya avtalet behöver begränsa den okontrollerade handeln med vapen och fastställa hårda kriterier för överföringar av vapen så att mänskligt lidande minskar och liv räddas, skriver ärkebiskop Anders Wejryd.

Under strecket
Publicerad

Vapen dödar. Det är den obehagliga sanningen. Över 2000 människor dör varje dag genom vapenvåld. Ännu fler våldtas, skadas och tvingas lämna sina hem. Det mänskliga lidandet är enormt. Jordbruksmark kan inte odlas och människor blir utan mat och försörjning.

Vapenrelaterad kriminalitet skapar otrygghet i de växande städerna och ett okontrollerat vapenflöde destabiliserar länder och hela regioner. Det pågående inbördeskriget i Syrien är ett skrämmande exempel som pågår framför våra ögon varje dag. Ett annat exempel är det väpnade upproret i Mali förra året som direkt kan kopplas till stora flöden av vapen från kriget i Libyen till rebellgrupperna i norra Mali.

Annons
Annons
Annons