Annons
X
Annons
X

Handbok för mjukare SD-politiker

Sverigedemokraterna (SD) vill inte bli sedda som en samling unga arga män. Partiföreträdare uppmanas nu att tänka på klädsel, se glada ut och uttrycka sig försiktigt i sociala medier.

Av TT

Och angående partiets viktigaste fråga, att Sverige ska ta emot färre asylsökande, säger partiledare Jimmie Åkesson:

– Man kan lika gärna uttrycka det som att vi vill hjälpa fler flyktingar än de andra partierna.

Han syftar på att partiet vill satsa mer pengar på humanitär hjälp till flyktingar runt om i världen.

Annons
X

Sverigedemokraterna (SD) vill att partiet ska ha en mjukare framtoning inför valet 2014.

En kommunikationsplan presenteras på partiets kommunkonferens i helgen för att få partifolket att bli bättre på att förpacka politiken, använda samma språk och tala med en röst. Målet är att ändra bilden av sverigedemokrater som en samling arga, unga män.

I planen står: ”Det finns tvivelsutan visst fog för nidbilden av oss sverigedemokrater som unga arga män”.

Striktare förhållningsregler införs när det gäller sociala medier. I planen konstateras att partiföreträdares twittrande och uppdaterande på Facebook inte sällan skadat partiet. Och det gäller inte bara kommunpolitiker.

Till exempel har partisekreteraren Björn Söder hamnat i blåsväder efter att på Facebook uppfattats som att han ifrågasatte Loreens svenskhet efter segern i schlager-EM. Andra högt upp i partiet orsakade upprördhet med sitt twittrande bara några timmar efter bombdådet i Oslo.

Nu slås fast att man företräder partiet i alla sammanhang och en varning utfärdas för att använda sarkasm, ironi och kompisjargong i sociala medier. Partifolket varnas också för att länka till kontroversiella politiska aktörer, eftersom det kan uppfattas som att man sympatiserar med dennes alla åsikter.

– Bara för att man är politiker behöver man inte säga allt man tycker hela dagarna. Vi skriver i planen att man har lämnat köksbordet den dagen man väljer att bli politiker. Vid köksbordet kan man tycka en väldig massa om allting, som företrädare för ett parti har du ett ansvar, säger Åkesson.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X