Annons

Hånad Erdoğan stämmer komiker – Merkel i knipa

Satir eller grov förolämpning? Den tyske komikerna Jan Böhmermann hotas av åtal efter att ha hånat Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Angela Merkel måste nu välja mellan att öppna för en rättsprocess eller försvara yttrandefriheten och riskera storgräl med Turkiet.

Under strecket
Publicerad

Jobbigt val för Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Foto: Michael Sohn/AP Bild 1 av 2

Jan Böhmermann

Foto: Henning Kaiser / AP Bild 2 av 2

Jobbigt val för Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Foto: Michael Sohn/AP Bild 1 av 1
Jobbigt val för Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Jobbigt val för Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: Michael Sohn/AP

***Bonn.***Jan Böhmermann som är en gudabenådad provokatör har fått polisskydd. Han har också ställt in den kommande sändningen av satirprogrammet Neo Magazine Royale i vilket han den 31 mars framförde en ”smädedikt” riktad mot Erdoğan.

– Han är mannen som slår flickor. Men helst av allt sätter han på getter, heter det i niddikten som enligt kritiker är osedvanligt grov och förolämpande.

Bland annat beskrivs Erdoğans könsorgan som pyttelitet och stinkande som en döner. Han sparkar kurder, slår kristna och njuter samtidigt av barnporr, heter det.

De turkiska reaktionerna har varit ursinniga. Ställföreträdande premiärministern Numan Kurtulmus anser att 78 miljoner turkar har förolämpats. Erdoğan själv har stämt Böhmermann för förtal. Hans advokat Hubertus von Sprenger som driver civilmålet i Tyskland säger att Erdoğan är beredd att gå till högsta instans.

Annons
Annons

Jan Böhmermann

Foto: Henning Kaiser / AP Bild 1 av 1

– Presidenten räknar med att Böhmermann straffas och att något sådant aldrig mer upprepas, sa Hubertus von Sprenger sent på tisdagen.

Erdoğan har dessutom hos tyska regeringen lämnat in en formell så kallad straffbegäran då han anser att han har förolämpats inte bara som privatperson utan också som statsöverhuvud. Detta är betydligt allvarligare och straffas i Tyskland med upp till tre års fängelse.

Tyska regeringen måste nu bifalla Turkiets begäran för åklagare ska kunna ta sig an ärendet. Detta regleras av den tyska straffrätten som tillåter åtal när det finns misstanke om ”förtal av utländska organ och statsrepresentanter”. Dock endast efter klartecken från regeringen.

Jan Böhmermann
Jan Böhmermann Foto: Henning Kaiser / AP

**För Merkel **som behöver Erdoğans stöd i flyktingpolitiken är det en svår balansgång. Hon har redan förklarat att hon betraktar Böhmermanns niddikt som kränkande. Samtidigt har hon lyft fram yttrandefriheten som oantastlig. Hur hon ska ta sig ur detta dilemma är oklart.

Regeringens talesman Steffen Seibert förklarade häromdagen att ärendet prövas men att man saknar erfarenhet med den här sortens frågor.

Bland jurister och sakkunniga medieexperter råder delade meningar. Den förre ordföranden för författningsdomstolen i Nordrhein-Westfalen, Michael Bertrams, varnar för att tillåta ett åtal.

– Vi skulle i så fall lämna ut inte bara Jan Böhmermann utan själva yttrandefriheten till en despot och envåldshärskare, förklarade han i Kölner Stadtanzeiger.

I Merkels kristdemokratiska CDU finns det däremot flera politiker som anser att frågan bör prövas av en domstol för få klarhet. Frågan är om det rör sig grundlagsskyddad konstnärlig frihet eller vulgär ärekränkning.

Men det finns också kritiker pekar på att Böhmermanns niddikt bara sårar men inte angriper missförhållandena i Turkiet.

– Nej, Erdoğan sätter inte på getter. Turkiets president stryper demokratin och rättsstaten. Han kväser med glädje pressfriheten och yttrandefriheten, skriver Frankfurter Rundschau i en ledare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons