X
Annons
X
Recension

Utopia för realister Han vill ge pengar till alla för att minska ojämlikheten

Att få betalt för att inte arbeta – är det lösningen på den ökade ojämlikheten i samhället? Holländaren Rutger Bregmans bästsäljande bok är en vältalig plädering för universell basinkomst, med udden riktad mot vänsterns fixering vid 40-timmarsveckan. Fredrik Sjöberg har läst arbetskritikernas egen Hans Rosling.

Rutger Bregman (född 1988) är en nederländsk historiker och författare. När ”Utopia för realister” kom ut i Nederländerna gav den upphov till en internationellt uppmärksammad proteströrelse för medborgarlön. Foto: Natur & Kultur
Läs mer om Vårens böcker 2018

Tre böcker bidrog till att jag aldrig skaffade mig något lönearbete. ”Tankar om den fulla sysselsättningen” av Gunnar Adler-Karlsson kom ut 1977, och några år senare skrev Christian Vennerød ”Arbeta mindre – lev mer”. Därefter, det var 1984, utkom så ”Vägen till paradiset. Bortom arbetssamhället” av André Gorz.

Effekten var förödande. Jag hade kunnat bli en ordinär docent i systematisk entomologi, men det fria livet lockade mer. Inga chefer. All tid i världen. Dessutom, tänkte jag, var löneslaveriets dagar snart förbi. Allting tydde på det, inte minst bokfloden. Så varför vänta?

Rutger Bregman (född 1988) är en nederländsk historiker och författare. När ”Utopia för realister” kom ut i Nederländerna gav den upphov till en internationellt uppmärksammad proteströrelse för medborgarlön.

Foto: Natur & Kultur Bild 1 av 2

Teknikutvecklingen gör att många arbeten försvinner, utan att produktiviteten går ner. På Scania i Oskarshamn sköter 288 robotar nästan all tillverkning av lastbilschassin på det löpande bandet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X