Han varnar för brittisk bubbla

Efter flera år av kraftig utveckling har bostadspriserna i Storbritannien nått en smärtpunkt. Sir Jon Cunliffe, vice ordförande vid Bank of England, är en av de som hissar röd flagg för de brittiska hushållens höga skuldsättning.

Under strecket
Publicerad
Sir Jon Cunliffe, vice ordförande vid Bank of England.

Sir Jon Cunliffe, vice ordförande vid Bank of England.

Foto: REX/JANE MINGAY
Annons

Den svenska Riksbankens besked tidigare i juli om att sänka reporäntan fick många att uttrycka oro över de svenska hushållens höga belåning. Riksbankschefen Stefan Ingves är dock inte ensam i Europa om att försöka tygla en skenande bomarknad, även i Storbritannien finns farhågorna om en bobubbla.

I maj uppmättes ett nytt prisrekord på den brittiska bostadsmarknaden, då en etagevåning i exklusiva Londonstadsdelen Knightsbridge såldes för drygt 1,5 miljarder kronor. Under juni låg fastighetspriserna i Storbritannien hela 11,8 procent högre än samma månad föregående år, och på de högsta nivåerna sedan innan finanskraschen, enligt utlåningsinstitutet Nationwide. Nu varnar både branschalytiker och den brittiska centralbanken för att de senaste årens prisökning på fastigheter nått farliga nivåer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons