Annons
X
Annons
X

”Han utsågs till syndabock”

Det handlar om påhittade affärer, falska bokföringar och ett hemligt konto. Men framförallt handlar rättegången mot den före detta UBS-anställde handlaren Kweku Adoboli om pengar. En förlust på 2,3 miljarder dollar ska 32-åringen ha orsakat storbanken. Nu riskerar han 10 års fängelse.

Kweku Adoboli, som anklagas för att ha orsakat den schweiziska storbanken UBS en jätteförlust.
Kweku Adoboli, som anklagas för att ha orsakat den schweiziska storbanken UBS en jätteförlust. Foto: MATT DUNHAM

Det är inte utan att tankarna går till ett filmmanus. Ung hungrig bankanställd får smak på livets goda, börjar samla argentinska viner och håller enligt grannarna stora fester i sitt luftiga London-loft där de vackra kvinnorna avlöser varandra. Men så rämnar fasaden. 32-åringen som av vännerna inte bara beskrivs som omtänksam och snäll, utan även oerhört smart och datorkunnig, grips vid sitt skrivbord av polisen. Då ska han ha orsakat den schweiziska banken UBS en förlust på hela 2,3 miljarder dollar – med dagens växelkurs är det nästan 15,5 miljarder kronor – och dessutom precis hunnit uppdatera sin statusrad på facebook med ett ”jag behöver ett mirakel”.

Lägg därtill att hans advokater nu försöker framställa hela åtalet som en komplott mot Kweku Adoboli; det är han som får ta smällen för ett utbrett beteende på banken, och det är inte att undra på att den rättegång som nu pågår i London blivit en följetong i brittisk press.

– Det här var inte en engångsperiod av galenskap. Inte en skurkaktig handlare hög på en stunds eufori, utan en utdragen och sofistikerad manipulation [av Kweku Adoboli] för att få upp vinsterna, förklarar åklagaren Sasha Wass för domstolen och trycker på att Adoboli har hållit på med sina affärer sedan 2008. Exakt hur affärerna ska ha gått till är inte offentligt, men han står anklagad på fyra punkter för bedrägeri och falsk bokföring.

Annons
X

Kweku Adoboli arbetade på UBS avdelning för börshandlade fonder (ETF) i London. Intressant att notera är att hans risktagande började ungefär samtidigt som UBS rapporterade en mångmiljardförlust 2008 och tvingades söka hjälp av den schweiziska staten. Kweku Adoboli, som är son till en FN-diplomat från Ghana och som växte upp runt om i mellanöstern som barn, blev snabbt en framgångsrik handlare. Enligt brittiska medier fick han 50 000 pund i fast lön 2008 och därtill en bonus på 15 000 pund. Året därpå hade ersättningen stigit till 100 000 i lön och hela 95 000 pund i bonus, en inkomst på över två miljoner kronor.

Det var en internrevisor som först började ana oråd kring Adobolis agerande. Han bokförde ofta sina affärer på fel dag, troligen i hopp om att en vinst i morgon skulle radera ut dagens förlust. Dessutom fanns det ett särskilt konto som gick under namnet ”paraplyet”, där tillfälliga minus- och plusposter parkerades för att jämna ut de stora svängningarna i handeln. Det Kweku Adobolis advokater nu försöker visa är att 32-åringen inte var ensam om det hemliga kontot.

– När Mr Adoboli stoppade sina affärer och erkände varför och hur de gjordes, så förändrades ert team. Fyra musketörer blev tre, sade försvarsadvokaten Charles Sherrard när han frågade ut John Hughes, en kollega till Adoboli som också fått sparken och som kallats in som vittne.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt advokaten ska Kweku Adobolis tre närmaste kollegor ha träffats på en pub bara en vecka innan skandalen uppdagades. Där ska de ha bestämt att Adoboli skulle få ta smällen ensam. John Hughes, som spenderade flera dagar i vittnesbåset, förnekade först bestämt att han skulle ha använt sig av det hemliga kontot, men tvingades backa när advokaterna började läsa högt ur UBS interna chat-system. John Hughes ska bland annat ha kallat paraplykontot för ”vår försäkring”.

  En av försvarsadvokaterna frågar Hughes varför han inte rapporterade in det hemliga kontot när han fick reda på det i januari 2011.

  – För att jag var dum. Jag borde ha anmält honom. Jag önskar att jag hade gjort det, då hade han fått sparken, svarade John Hughes som hade svårt att möta Adobolis blick.

  Enligt Hughes och de andra kollegor som vittnat så var kontot Kweku Adobolis eget. Flera erkänner hårt pressade att de känt till det, men inte förstått omfattningen, eller vad Adoboli höll på med. Själv följer den anklagade varje ord. Kweku Adoboli släpptes i somras mot borgen, men lever med elektronisk fotboja hemma i en kompis lägenhet. Trots att rättegången pågått i över en månad har Adoboli ännu inte hörts. Varje morgon kommer han gåendes till domstolen Southwark Crown Court på Themsens södra strand. Klädd i kostym och slips.

  Det mest uppseendeväckande i historien är att UBS internkontroll inte fungerade. Månad efter månad kunde de felaktiga bokföringarna och användandet av det hemliga kontot fortsätta.

  – Eller var det viktigare för banken att tjäna pengar än att begränsa riskerna, frågar försvarsadvokaten Charles Sherrard retoriskt.

  Senare den här veckan ska Kweku Adoboli kallas upp i vittnesbåset. Rättegången kommer fortsätta i flera veckor till.

  Annons
  Annons
  X

  Kweku Adoboli, som anklagas för att ha orsakat den schweiziska storbanken UBS en jätteförlust.

  Foto: MATT DUNHAM Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X